[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
其實以前Intel i3 i5都係i9 i7既bin黎架喎
平價model或者平價配備俾次貨chip都唔係咩新安排

反而M2 MBP 13”呢種N年唔改硬件parts就真係「清舊野」
iPhone嗰面仲衰喎,講緊iPhone 14 Pro先用新A16而且仲未3nm,而普通14就照用A15姐係同13不變

如果擺番番Mac度比喻,就姐係14” 16” MBP先用M2 Pro M2 Max而且仲係N5P,而MBA只轉機殼設計不過仲用同一粒M1

Apple唔係未試過,touch bar 2016都係照用Skylake,16” MBP都係同2019 15”用同一代i7 i9 Coffee Lake
14 粒a15 估計係13 Pro 嗰粒 Clock 高啲 同 binning 少一粒gpu
m1 袋底air 唔知會唔會改做得1粒cpu
好似改咗啦 官網得返8 core 7gpu 揀
痴線打錯
ssd 先岩
可以睇Apple遲d會唔會閹走edu only嗰款128GB M1 Air去判斷
暫時好似仲俾緊人訂
邊度有
想知大家買Mac 通常去邊度買
小弟打算買mac mini+magic keyboard+trackpad
全部都諗住用八達通俾
另外想問埋有啲咩screen推介
主要係文書用
越平越好,會比較傾向做Double screen
學府only
個人身份唔會買到
US嗰面仲list緊響edu個price list有part number
公司幾部2020 i9 iMac都出左事 有冇人知可以點搞lol

抆晒d外置野尤其thunderbolt野
咁都出error就應該底板有野壞
無連任何thunderbolt野了…..
用八達通應該得豐澤
啱啱壞咗電腦
想問mac mini m2係咪冇咁快出?
而家出mini m1 好似太遲?
I mean抆晒去用部機睇吓點,如果再出就確定唔關配件事,係機內有事
雖然佢寫CPU error不過幾乎99.9%唔係粒CPU有事,而係連住用既硬件野壞撚左,如SATA線 / Thunderbolt 線 / controller
壞或者鬆RAM都有可能不過多數唔係出呢個error,或者會kernel panic
明 本身都無用同插配件 kernel panic既話可以點fix
因為都出現過幾次突然shut down
標準答案,等2022 14’ pro
想搵你笨姐、你咁都信佢
bts買嘅話 m2/m1袋底mba 邊個好?
我intel撚 點都係upgrade嚟 budget兩部都得
錢唔係問題就等m2啦
始終都係新嘢
想問呢個鍵盤有冇伏?想俾mac mini 用
如果會用 touch id 依個係最好選擇
唔用既就可以望下 logitech key /key mechanical 甚至係 leopold fc750r bt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞