[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
WWDC iPadOS demo嗰吓我個即時反應都係咁
本身11" pad已經唔大,佢仲要縮細個windows放條邊俾stage manager,再加底邊show個dock

響macOS已經廿幾年三十年按慣晒cmd+tab同cmd+`
如果一隻app真係開左好多個windows,先有需要用mission control視覺上搵番嗰隻window出黎
多謝ching建議
我最近裝咗raycast 類似一個多功能版spotlight
其中一個function係option + tab (or any other shortkey) 可以直接打個app嘅名/alias就switch去嗰個window/desktop
我覺得方便過cmd + tab 逐個switch 特別係開住好多apps嘅時候
想問門市係咪未有m2 mba試
m2 個35% gpu 提升應該係多左兩粒核先有咁高
實際相同8核可能得8%
要打字就要雙手響KB
好多時右手係響mouse所以左手先得閒按shortcut,所以最重要嗰堆都擺晒響KB左面
打字launch app其實有好多方法做到,不過out of the box用Spotlight好多時個top result成日去左第二d野
試過最鳩係如果我響Safari去過terminalhk砌個PC網,Spotlight打terminal佢會擺個safari search先過同我開Terminal.app

anyway如果可以唔依靠3rd party apps去做多少少customization都係好
個人用家未必覺,不過要處理一堆Mac嗰時就會盡量減少依賴3rd party mods
不過out of the box用Spotlight好多時個top result成日去左第二d野
試過最鳩係如果我響Safari去過terminalhk砌個PC網,Spotlight打terminal佢會擺個safari search先過同我開Terminal.app

所以我先揾3rd party solutions 真係好用過spotlight 好多
各方提升應該都只係10-20%左右,純以單一thread比較
最大分別應該係ProRes同H265/4,因為media engine之前直程無

響MBA因為都係入門機種同埋佢大改設計,所以M2勁幾少無咩所謂
但如果同一個分別帶到去M2 Pro / Max / Ultra都只係咁,就有問題
Spotlight可以去settings叫佢唔好show晒全部野,甚至淨係show apps
不過就算咁樣佢響某種setup情況下都係鳩,例如你插多過一隻drive而當中有drive入面裝左apps,佢會包括埋,而有時隻HDD未spin起成個Spotlight會坐響度

所以響唔裝3rd party野情況下,我自己慣左cmd+tab去Finder,cmd+shift+A開Applications,再打app名頭幾粒字母開app算,咁樣可以mouse都唔用
當你用咗M1 MacBook Air嘅時候,就會只會諗「點解唔早啲買」

因為根本係兩個次元

至於嗰啲用緊M1嘅,唔使咁急要換機

始終Mac機唔係iPhone ,iPhone或者可以兩年換一次

但係Mac機真係有必要兩年換一次嗎?
聽講過之前M1同bluetooth撞撞地,會收唔倒bluetooth,有冇人知M2係咪完全解決左問題?

Deal breaker to me
冷靜左就係, 佢即刻開賣就已經買左
其實新手想學下xcode
係咪入部m1 mba 16 512g 就夠做?

諗住年底拎去英國用,所以都唔急,有諗過一下上mbp14
點解我用migration assitance過新電腦嗰陣
自己user個資源庫成1TB咁多

但部舊macbook得500gb storage
同埋只係用咗三份二左右

噉我應該點揀
Untick我user嗰個checkbox?
新機得1TB storage
搵到問題了
原來係有bug會計埋cloud storage嘅file
我本身link咗OneDrive account

喺舊mac OneDrive app度unlink個account先migrate就ok了
由1.2tb變返2xx gb
Mba個外置moon無啦啦壞
依家買LG ultrafine 4k會唔會好on9
都出咗好耐
用緊windows laptop就死
諗緊會唔會換m1袋底再等下代air/ pro 14出
都幾4k 應該仲有其他選擇
咁嘅話我會買想desktop多啲,不過反而唔太清楚m1 8gbram同16gb ram個分別大唔大
簡單嚟講係物慾

深層啲嘅理由係拎出街走嚟走去嘅話想換部細部啲
個dock同stage manager可以收埋去嘅,慳返好多位,不過同一時間只可以show 4個app,真係無macOS咁好用
仲有咩選擇
會買黑色mba M2 打爆256GB,應該夠玩5年以上。
希望出貨唔好太耐
一定要24 4k ?咁 ultrafine 應該最好
如果有位可以上27 +唔介意低少少ppi
Dell 2723QE 好似幾正
如果可以色再差少少就~3000都有27 4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞