[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

不過站於tech野有新買新,同埋計算未來macOS同software閹支援等等,個價值會相對拉低番少少
佢咁樣決定都好受制於supplier市場
不過變相令袋底256GB就算夠位用個效能打折扣
搞到第時建議M2 Air奶袋底又多一個阻力
又係嗰條數: 如果上埋512GB,又要16GB,根本已經係翻新機14"領域
自己去google吓
macbook space grey chipping
其實甩就一定明顯過純鋁
不過唔係個個人都會甩到咁勁,睇你粗用成點,同埋都要好長時間累積
SSD Speed cut 咗一半,會唔會太過份
唔留意都唔知touch bar其實邊個位入風做cooling
唔該巴打
https://youtu.be/kfFci1LDE80?t=446
不過亦有youtube review 佢部袋底就都有正常speed
要睇多啲review 先可以confirm
有無可能拆機睇下佢部機用1粒定2粒chips
所以如果我買m2 air
我會等翻新
上面有片 係一粒
邊條片,佢測速嗰條無
#709 4:20 左右
測速有2Gb/s 嗰個無拆開部機,但1Gb/a嗰個拆咗得一粒

我想知係咪少一粒就跌一半
你講既第一點,其實一直都係業界既「標準」
即使用靚mon垃圾mon都好,執完print出黎睇,唔啱再執,執到啱色為止,最後先去印刷,如果係柯式印刷就print digital proof/打濕稿(舊時代野不過仲有行緊),再用張proof比廠跟印。成件事聽落好唔統一色彩,係嫁,因為要做色彩管理投入既成本,時間,技術含量都好高,而且未必係想像咁穩定既一件事黎

不過有闊色mon做野好啲係事實黎既,闊可變窄,窄無得變闊,當中有一點你都有提到,即使用闊色mon,執好之後都要轉去目標媒介既color space睇下,再執多一次,呢一點其實好多人無做或者唔知要做,keep argb就比人印之類,呢個動作其實重要,用普通srgb mon都好如果有做呢個動作成件事會收窄個誤差距離

有budget 衝argb mon+隻x-rite cal(for printing 最好用x-rite),有限就srgb+cal都還可以既,限米煮限飯
係,如果香港bts都係送gift card既話, 就六千都唔使,哩個價位既無撚敵
近期發現部M1A 袋底 開finder 就出彩虹loading 20-30秒

backup 己經做好晒,唔知剷機有無幫助
上網search 有兩個做法:
1. system preferences, erase all content and setting
2. restart, call menu 剷volume

想請問用1 去剷係咪無乜用,用2 先係真正既recovery default setting?
想了解下用2 有機會面對到既風險
唔清楚,好似無
全爆姐係32gb 1 tb
我有一堆相分曬folder咁放係MacBook度(唔係album)
分類例如
Folder 1
>Folder 1a
>Folder 1b

如果我想將Folder 1全部相過落ipad度又分翻類有1a, 1b嘅album應該點做?
試過成個Folder 1 同步但佢就打散曬所有相無視左1a, 1b嘅分類
想問下apple store 依家有無擺 Air M2 display 機?
最想睇隻暗黑色
未正式開賣唔會有
點lag 法
諗緊買256定512air好,本身有nas windows Linux機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞