[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
請問袋底MBP14" 有無咩硬傷?大問題?
諗住用四五年
So far 冇乜大問題四五年係要預舊電會退化
APM,今水最後一部黎

gesture方面因為我由廿幾年前起家用trackpad,反而因為當年好基本連multitouch都未有,所以慣左唔依賴現代gestures (當然唔排如果我學一學已經慳到好多功夫)
有時gesture問題係佢唔係所有野都支援 (唔係lowest denominator),如果慣晒手勢既野係要額外set甚至額外裝,到你去到一部無呢d野既機度你會廢晒
睇budget用途, 唔係揾食機Mac mini 多數夠用
利申用緊袋底mac mini
用乜Monitor?
可以自己喺system preference 加keyboard shortcut 去map 佢
想用edu price買 M2 mba ,開賣個晚有冇得即刻落單

定係要等edu store準備埋先得?

第一次咁準時買Apple嘢
M2 MBP

只有

8GB RAM 256GB / 512GB SSD係24/6

24GB RAM 1TB SSD 26/7
有無人知係幾多號可以落單?
有$20K Budget買MBP 14
16GB RAM夠唔夠用?
用途係文書+剪片,未算係好重度使用但會多開
我應該等今年2022 MBP 14嗎? 唔算急用,暫時有Windows檯機用著先
緊係等bts啦
係因為M Chip嘅Memory資源分配得好?
如果你係想壞先換 無意外就一定夠用
用緊2015袋底mbp覆你
如果同級ASUS ZenBook Pro Duo 14 OLED頂配邊個好啲?
HKT education MacBook Pro 有特價。比education price 再平幾舊。
香港唔知幾時出MX Mechanical
衣家用緊隻43” mon setup緊
搞掂之後應該會拎隻PA279CV黎用
我想問,我部MacBook pro 唔夠位backup部iPhone,有冇得插外置hdd去backup部iPhone?

用symlink將外置扮內置
好易google到教學
其實Mac os 功能係咪見哂頂
新野只係得番同ipad os 交接
咁樣粒u再勁都係剪片執相
雖然開工嗰啲做野會快咗
但就好似冇啲野係令人興奮
我見佢哋寫要backup一次落部Mac度先,之後再轉落外置,但我Mac已經冇位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞