[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我都賣咗mba等入手mbp14/mba2022
我其實好少開勁多tab, 一般都係4-5 個, 唔岩就close
外接一個1080 芒, remote
以前一開parallel 就一定慢左, 呢家少左用
暫時的確8gb 夠用
其實兩者都唔抵
只係Air有d新屎坑令你覺得值買少少
講真除左MagSafe,其他spec只係合格/應份俾
未出實測唔肯定
但係可以預計個分別會係20%之內(都未必有)
其實唔係好知大家嘅夠用係點解
用M1 Mba(8/512)返夜校同時輕度使用maya ps ai 無見過彩虹波
但部機會熱 咁嘅情況叫唔叫夠用?
老實講
如果用家響interfacing唔覺被拖慢,定義上咁已經叫夠用
要去到export野render野,會行開等佢load嗰種task先真係應該睇stat同睇人benchmark去計數,因為分秒都係錢
如果個workload係好大食,永遠都會有部新腦好過你部舊腦嗰種用家,就要睇餸食飯;例如Lightroom Classic用家,用M1 Ultra對culling 有勁大幫助,但係有幾多人俾三皮野入門係justify到
的確maya擺埋圖之後render會慢少少,不過對我黎講真係唔大分別,最多都係早少少做完功課
咁睇真係搵唔到籍口去換機

想搭單問多樣唔關mac事的,如果會成日追twitch game stream, 一般同時睇2~4個台,呢個用途會唔會對RAM嘅需求都大? 唔該巴打
文書+睇片其實係咪唔需要+ram
唔救了,又熱又嘈
宜家時間好尷尬,但係又完全聽唔到消息會有new iMac 24
M2 13" MBP個實測出到黎就大概估到M2 iMac會勁幾多(應該唔多)
而且大家都知iMac唔會有新硬件功能
所以你只係尷在蝕錢去買舊款
如果你唔係急到無Mac用會瀨屎不如忍到佢出
咁樣嘥咗個5k mon? 我都有部2017, 如果有朝一日只壞其他野panel 冇壞, 必定買塊logic board 將佢變mon 用
如果有 15" Air,個定價同14" Pro會唔會撞得好應
唔好意思 好似之前已經問過
我想問有邊一間信得過嘅可以幫iMac upgrade ssd
好易 睇片跟住做
覺得唔會出15吋
Gay Cook: 14”加價囉咁
價撞但客路唔同pro 始終有 miniled /speaker/hdmi 同 sd card 同埋可以駁兩隻 mon

15 都估計唔會下放全部反而會搶既係 air 客
加多少少有隻大啲既 mon

蘋狗刀法好準 pro 機硬件俾多少少
佢只要繼續offer 閹U 8Gb 256GB就可以壓低三千九蚊
大把公司行政,老花廢老,睇片撚etc會鍾意,又完全唔需要勁spec
衣家搵部大mon MacBook行個excel講緊要兩皮野買16”
你真係單純呢個需要袋底mba就夠
攪咁多嘢又攪到樣樣衰衰,唔符合我個簡約整齊強迫症
宜家睇嚟起碼到2023春天先會有新imac 24"
新imac 27"/32" 會出現嘅希望愈嚟愈渺茫,冇理由整隻m2 27" mini LED,攪到mac studio + mac display 冇人買
電腦白痴
係都唔係你考慮範圍
不如買M2 Air 加隻moon囉
之前出mac studio督破new imac希望時,已考慮過third party monitor,但係接受唔倒唔係retina display

部imac 27"冇左隻m2 ssd原來重有隻sata ssd插住(兩年前搵人攪的), 裝番個monterey 再restore time machine backup,宜家又行得番好似又幾快,玩多幾日睇下掂,無事嘅話又可以捱落去等新imac
執返部舊air 出嚟睇…有sd 卡又有MagSafe 既喂…..點新機得返3個孔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞