[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我2020年尾賣Intel mba已經好險先搵到人要(當時介乎喺m1未出但Intel個名已經臭哂嘅時候)
依家應該仲難搵人要
個包裝盒用返M1版貼張M2貼紙上去就算
充滿誠意
繼續用啦,屋企拎黎睇YouTube 上吓網長插電粗用都係冇問題
一係平放俾親戚小朋友做zoom仔機
可以嘅話我都想
成日要拎出去用
買過部啦,就算月供分期啲利息都平過換mon嘅錢
搵食機冇得慳
想問你地買macbook係咪都會買埋apple care?
越貴嘅機越值得買,袋底 m1 air 嗰啲就唔買都得
我部部mb 都係apple care 過咗先壞
14吋MBP終於到貨

我WWDC完決定買,本身預28/7到,但今日到左,早左成個月,所以果個日期其實唔太準

諗住買袋底m2 air
m2 air嘅applecare都買得過嘅,部機成本貴過上一代唔少,但applecare只係貴200
好想studio可以直接用返imac個moon
https://forums.macrumors.com/threads/apples-upcoming-m2-pro-chip-for-high-end-macbook-pro-and-mac-mini-will-reportedly-be-3nm.2349421/
台灣吹緊M2 Pro M2 Max唔會同M2一樣用N5p,會上N3用TSMC 3nm
姐係個performance jump唔會得M1去M2咁少
咁而家買MacBook pro 會唔會太遲?
諗緊會唔會買部袋底m1air 用住先,等到m2 pro 出先換
https://www.anandtech.com/show/17452/tsmc-readies-five-3nm-process-technologies-with-finflex
如果真係年半更新週期咁應該下年3月左右就會更新,符合TSMC 講既今年投產3nm 但下年年頭先有產品出

買住部翻新機用住先
即係同 iPhone 14 系列傳聞一樣
Pro 先用 3nm 非 pro 用舊嘢
段片試咗 Touch ID 可以互換
反而係其他嘢唔得
好似laptop咁
以前你俾$15000-19000係買緊完整一粒u
而家先買到粒binned chip
同埋佢咁樣列哂出黎 令你覺得好似買緊次貨咁
(我知有通脹)
咪好似當年iPhone x同XS咁
大改完要回一回氣
再下代iPhone 11可能好啲
我覺得 M1 Pro / Max / Ultra 就似係 S版,之前 M1 Mac 都算多鑊氣,又 memory leak, 又冇得駁 2 隻mon 等等,但係 M1 Pro / Max / Ultra 就解決咗好多限制同問題
估計有Apple Authroized Service Provider account的話可以access Apple Configurator 2入面個MCU,就好似可以嘗試砌完積木機之後reset過晒d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞