[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
m1 mba
試下用cleanmymac X
系統文件?

shift + command + .
試下搵唔搵到 佢好似係將全部系統文件show曬出黎
用同樣方法收埋啲片都係一流
M3會平過M2?
追POST睇到有人話MBA長期博MON唔係幾好
想問下點解?
諗住買MBA M2博apple studio display
文科仔買袋底air m2用唔用到四五年淨係做文書工作
夠撚哂
應該以某種方式令部機抵買咗,例如例行升級但唔加價,keep M2減價,M3維持依家價錢。又或者default 16GB ram

其實2018Air 都係賣依家M2喱個價,之後慢慢減到M1個價位
仲記得2018年嘅MacBook Air
最低配置只係配備128GB SSD 根本就唔夠用

嗰陣時都係買高少少配置嗰個
mbp2016 無得up macos
m1系列要諗下先 利申 intel 機用緊parallel
點樣可以set 開所有folder都係 list view ?
是旦一個window開cmd + j
set好晒你想要個view,之後去最底use as defaults
以前長插會令粒電無機會discharge放電
不能最新兩三代macOS已經內置有幫你耐唔耐放電個功能,同埋盡量唔太快叉起粒電等等

淨番就係摺住黎用嗰種插mon
如果部野長chur而MBA因為fanless佢係會儲熱
長遠對電池、mon、同其他件無好處
都唔得 有時開其他folder 都係變返icon view
幾十GB如果唔係cache就係time machine snapshots
用緊MBP14 Max 32GB

日日搬翻公司用 重到死 翻屋企就插Mon

積極考慮轉Air 24GB 打爆佢 但驚火力唔夠

tick埋最頂always open in list view
之後再set default呢
16"就話姐,14"同Air唔係爭好遠架咋喎
而且你對效能都有需要
咁樣轉一轉又要跌錢,又有可能幫唔到件事
300g 重量 因為我要經常行嚟行去 去唔同office

所以夏天都係野
等M2 MBA出嗰日落去store拎響手決定囉咁
加到24GB再加埋M2本身勁左少少咁係見得吓人既
不過你咁樣轉真係好唔值

傳緊嗰部12"可能先係啱你,如果可以好似12" rMB個重量我就覺得個分別係值得忍
好掛住以前12

輕到傻左 仲輕過iPad pro + keyboard

香港地無車真係想死 日日咩住個背囊翻工 部14都1.6kg 再加埋其他野 日日咩住3-4kg 野周圍走 夏天想死
14 同AIR應該分別不大啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞