[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
嗰個4-Port喎…
我部2014 長插電用,真係大概3年就會漲
宜家漲完繼續用咗兩年,不過真係驚佢爆所以唔用果陣唔會插電
漲咗點解唔拎去換
換過一次之後諗住應該好快壞就由佢
點會諗到用到咁多年都仲咁順
可能之後買咗新機就自己買電當實驗換
所以應該係100%就抆電 同唔好比佢少過20 30%
依家應該等hkte出m2 macbook air就屌落去了
想問下 mac 鍵盤同滑鼠 有冇推介係咪最好都係logi既mx key 同master 3?剛剛入左mac mini
macbook 插dock 插外置mon 用,有冇得唔打開部機撳粒power 制嘅開機方法
 唔用touch ID同trackpad,mac完全體感受打左五折
請問有冇hub 推介
睇岩ts3 plus / satechi STAND & HUB FOR MAC MINI WITH SSD ENCLOSURE

for mac mini m1 用
原來m2得兩個
Apple Silicon後將雙port低配同四port高配拉開左,變做13" vs 14"
低配幾乎無改進,而高配完全升晒級,所以當時14"原則上比起Intel 13"四port係大加價不過無人嘈,因為硬件升級係值
今次Air由M2由M1升都加同一個幅度就被狂屌,因為最重要隻mon無勁到
而13" M2 Pro係橫向由M1淨轉chip無起跌,舊設計無加不過又無減其實 = 無咁值
所以暫時時條lineup真係袋底14"最值買
翻新機入面有無邊件parts係新,電會唔會換埋
好似電同外殼都係新
其實當佢通脹同生產成本上脹要加多啲,會唔會心理平衡啲

M1Air 無減價其實已經代表咗今次加價唔止換款而加價咁簡單
其他device 啲storage就手鬆咗
Mac仲係咁樣256起步
有無人知道apple care+包唔包條magsafe線
Thx ching, 咁我係咪要直接拎條屍過去apple換, 同埋要畀幾多錢
我諗應該唔洗錢
打算買個hdd back up pc啲file專for Mac用
想知係咪買Wd passport for Mac照隊落pc入file就得
定要用migration assistant將啲data過落Mac再放入hdd?
唔知HKTE今次會唔會有M2 MACBOOK AIR既優惠 希望佢有啦
始終好似見HKTE個價仲好過BTS
想問問大家意見。
人左加拿大,以下兩部會點建議?
1) 新M1 11” 128gb Ipad Pro (稅前$999)

2) 4th gen 翻新12.9” iPad Pro 256gb (稅前$1079)

🙇🏻‍♂️
肥翠點睇m2 air
搵吓有無其他reseller買M1 12.9“啦
A12Z俾Apple當咗做condom
同埋M1 12.9“個Mon好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞