[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

J位:
MagSafe令你慳出一個TB port,大大解放port位同bandwidth限制
粒M2性能唔係大升,不過效率可能會係
再加埋電池量多左,續航力應該會高
option或者高配跟個雙port火牛係好有用吓
新外殼好撚好丁,而且唔止外觀而係耐撞度
RAM上限竟然上到24GB,令M1 Pro嗰面個32GB唔再獨佔,而且價錢門檻低幾千

伏位:
咁細個mon仲要加M額
個mon無比以前勁太多,只係加100 nits但係蘋狗吹到大升級
port未支援雙mon所以未certify做TB4
HDMI似乎仍然出唔到2.1,4k120Hz直出電視應該唔得
加價加咁多屌你老母咩 (spec match 14"袋底翻新機只差一千蚊)

疑問:
粒M2究竟係咪真係同M1差無幾
電池量提高不過spec sheet個續航力無大升有少少怪
個speaker唔知點解會咁近條hinge,長遠唔怕震鬆螺絲咩
個mon個panel都新整點解唔升一升ppi等個default visual resolution可以2:1
總之成部野好多奇怪位,M2點解仲唔支援雙mon又係
點解蘋狗夠膽加價加咁多

當代Macs分別列表 (個人意見)
LM
請問最近BTO spec嘅師兄,有無出貨快咗?
仲會唔會好似之前咁delay好耐?
Thx
M2 加 到16gb 512TB, 好似同 14吋袋底 差唔多價錢
蘋狗
係啊 升咁多野差少少不如上埋
除非14吋對你嚟講太重,同埋續航力係你優先考慮嘅條件
留名
強帖留名
512TB
續航力會差好遠?
M2 air最起碼要等多兩個月先有
Lm
官網資料

2022, 13' air, m2
最長可達 15 小時無線上網時間
最長可達 18 小時 Apple TV app 電影播放時間

2021, 14' pro, m1 pro
最長可達 11 小時無線上網時間
最長可達 17 小時 Apple TV app 電影播放時間
宜家二手MacBook pro 16 base model 要幾多?
有個friend 開緊15700 俾我,淨係用過幾次
M1 chips? 係就抵
認真,隻黑色真係好撚靚
但打爆部野,個價位同mbp14 差唔多,真係搞到好忐忑。
但輕啲個下真係正好多,mbp 太bulk
但隻moon 又靚dd
有得插mon 但係淨係插一個
無比較無傷害架姐,好唔鍾意mbp 14 太起角
9/5落單,本身6/7 先到, 竟然上星期突然就到左

fyr mbp 14" m1 max
黑色應該好痴手指模
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞