[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
有無人發現mx mechanical同隻AirPods Pro一齊用隻keyboard撞撞地
應該係蘋狗唔再買128GB module,或者supplier唔再俾
但係幾款袋底Mac仲仍然spec響256GB
姐係佢「焗」住唔可以擺兩粒行「dual channel」

M2呢代伏味好濃,似係蘋狗adjust番d野年份,但又唔似iPhone當年S年份咁樣「完善」件產品
響AirPods仲連緊情況下unpair KB
re-pair嗰時佢應該會自動搵個唔撞既channel
仲係唔得就要reset bluetooth,macOS 12改撚左唔可以再由menu bar直接debug,要去Terminal打command
PA279CV係每樣野都有d但無樣野係頂班
不過考慮埋搵到折頭只係三千幾,以抵買mon範圍內有佢個出廠色準係好值
G4 Cube
實驗性質,外觀先決,無取代PowerMac,似係類似concept car只係showoff design

垃圾筒
on撚9取代芝士刨,嚴重錯判既雙GPU,一出已經廢既grahics力,完全唔夠做既散熱

Studio
無打算取代未出既芝士刨,定位啱啱響正Mac Pro同mini中間,大量散熱headroom,spec上Ultra個graphics力對99%人夠做有突N年,CPU力因為Apple Silicon個底而完全夠做

我覺得就算底配Studio第時上去M2/M3之後,就算有Mac mini Pro爭食都仲係一個好選擇,因為佢打包成堆要加Thunderbolt dock先有既I/O

有冇人試下
多謝坦兄
希望用1 , erase all 就搞得掂

我懷疑係裝完mmpeg 就傻傻地。。。
Hackintosh嗰面都發現行Ventura beta插RX6800個HDMI2.1都解放4k120Hz,係出聲嗰面仲完全out of sync
原則上如果一路出唔到只macOS / driver限制的話,OS更新解放係唔出奇
如果用任何type-C DP轉HDMI2.1插都得的話會對LG C2用家係大喜訊 (尤其係綠聯只係兩幾舊水嗰個轉插)
等人試左先買
成功左原來係咁 多謝
暫時睇落唔樂觀,出到4k120都chok,亦有好多機種出唔到
睇樣似係beta OS先開,RC會落番閘
分分鐘全個Ventura release都唔會正式開放

真係好想要Mac機出4k120Hz都係死死地氣用DisplayPort嗰條路
間唔中滑鼠/touchpad 冇反應
要等幾秒
18年MacBook pro 13’ moon爆咗 過咗保出去整係咪普遍都要千幾2千
駁個mon當desktop用啦,醫黎哂藥費
搵個學生幫手買全新都只係6999
到時減價再平啲
依家買m1有啲唔抵 出左新都唔減價
官網冇減啫 總有方法買到平啲既
同埋純文書/睇片 計埋續航 m1 仲屌打 intel ultrabook 蘋狗真係唔急
2手5xxx m1 air囉,但下個月學生加bts 6000左右就有M1 air,加多啲有新買新m2 air 好過
今年聽講bts唔送airpods反而送gift cards
但面值係咪一樣又唔知
新加坡送airpods
香港9成照舊
BTS未公布前就求其拎個中間數計住先囉,你當減一千蚊囉
本身袋底Air個edu價已經大概9折做6999俾你,再減多成千姐係你當齊頭6千,有全新機唔係翻新/二手,而來源係Apple而唔係d古惑三方舖/倉,基本上係筍deal
因為買幾貴Mac款同點樣加spec都唔會變個AirPods / Giftcard面值,所以奶袋底要M1 Air數學上係最抵
Intel用左兩年想轉m1
諗緊bts轟佢返嚟算
2020 intel mba二手可以放幾錢
三至四千,仲要求人要咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞