[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
14寸pro 加ram 定加ssd 好
睇需求 有其他 device 放相/片可以唔郁 ssd 既
mx keys 我覺得其實手感好差
對我嚟講 MacBook keyboard > magic keyboard (not iPad magic kb) > mx keys
想買個可以打橫打直嘅mon比部mbp, 有冇推薦

Apple真係好鳩,備用機上年仲玩到beta,今年就玩唔到。
又唔想up MBP 16玩beta
Patcher又煩。
iPadOS個stage Manager 都係咁
淨係俾m1機玩
而家諗緊 可能 mx key 加 touch pad,唔用滑鼠
唔該爸打
touch ID係打password方便
唔用trackpad 加mission control 先真係嘥左信macOS

終於撞到有現貨
其實網頁版WhatsApp成日更新,佢更新D咩
袋底version?
得袋底會有貨,Ultra唔駛諗
本身想加64GB同1TB不過可有可無
袋底其實好抵買
MBP 14 w/M1 Max貴差唔多$7000
我都諗住買呢部配iPad Pro M1
出街帶iPad算

btw你配magic keyboard定係mx keys?(其實我想買mx mechanical mini)
如果唔一定需要laptop或者就算你用MBP都長時dock,咁樣隻Studio係啱做的,你當佢打包成set TB dock既I/O仲要有10GbE

我本身用緊MX Keys (之前用CRAFT不過俾左人)
mouse用MX ERGO (trackball)
隻MX Mechanical睇spec係幾好丁不過我嫌嘈無興趣,始終用足十幾廿年Apple laptop KB都慣晒low travel
有時拎個舊式大掣Apple KB出黎用係要勁大力先register

Magic KB (with touch ID)的確有唔少人係1st choice因為用desktop就無touch ID,用MacBook摺就收埋個ID,咁係真係成日要login logout或者入password的話係幫到的,睇你需要佢個頻率
同埋始終係Apple親生仔所以連線相關鑊氣一定最少
見好小人提個touch pad咁唔好用咩?
之前都有用過macbook 個touch pad 真係幾順暢
家用,最低要求係16gb ram同1tb ssd
買mba mbp mac mini定mac studio好
唔提touchpad係因為touchpad係必買,毫無懸念
我諗係因為需要(問)既人少
MacBook已內置,就算dock住部野黎用都可以打開放面前,用番內置trackpad
而既然已有一隻trackpad咁額外嗰隻input就用番mouse/trackball,咁樣多樣化少少

而用Mac deskop先要真係揀
mini人士多數想盡cheap,trackpad收太貴
iMac就跟機default mouse,加錢轉都幾常見,我地呢個post以前都成日咁叫人轉
Studio人就多數本身已經成手野
上下網 小量執相剪片 mini夠做有突
好耐之前用mac mini已經買左第一代keyboard+trackpad(不過跟埋部機俾左人)
mac用mouse個experience得一半,成日覺得無左D gesture好唔方便

btw ching部studio邊間舖買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞