[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你需要嘅係一部windows pc
做野要mac, 唔想為左gaming買多部pc,只係玩下低/中畫質online game
買多部Mac 打機
係嘅,但要留意 Guest system 唔可以用多過 host 嘅一半
係HKBN個store到就有
公司有$1000sponsor,6999買呢個spec係咪抵屌?

本身用緊2015early mbp 128gb
而家電又倒水開多幾個chrome tap都慢
iPad版aAdobe pps只適合Pencil主導
PS的話暫時完全未可以同desktop版比較
至於LR睇你響desktop係用CC定Classic
用CC可以講係同mobile互通
而Classic版唔可能用mobile代替,mobile最多只可以做一個雲端同步editor,個library個種要留響desktop版Classic

換Mac其實只要唔係M1/M2機就已經好好多
14"袋底其實夠做,除非你body好大MP而且玩埋HDR / panorama merge,甚至勁多layer Photoshopping
純desktop用途如果預埋好多年prospects,底配Mac Studio + 第二時加隻Eizo CS2740真係一絕

iPad行cellular連番去Mac當然只係一個折衷,視乎你做咩野,如果係PS LR brushing等等好要求feedback既野你會覺得delay好勁
但係條路係通,已經唔係幾年前或更耐根本做唔到
macOS開screen sharing之後可以用任何VNC client連番去,其實你衣家已經可以用部iPad試連去mini,一般免費VNC app雖然無咁好用不過個連線同delay應該個個都差唔多 (除非用到Jump Desktop呢種佢有自己network protocol係特別順)

mini轉做二奶機其實可以做headless server,如果你插DAS可以開SMB share變身做簡單NAS,可以做Time Machine target,或者可以裝N種macOS / *nix野做其他server功能,睇你想點
之前部mbp 15吋 入水收左皮平時會經常用Adobe ps ai pr個啲 同都多做文書野用學生優惠入部 m1 pro mbp14係咪好過m2 16gb 512 13吋機
無錯
除少少single core跑分外,得續航力同爛鳩touchbar係13"有而14"無
多謝巴分析
就咁話 袋底studio
反正一定可以用多幾年耐過部14pro

我執50mp相 再搞埋super resolution 埋m1負荷唔到
想問下 mac mini m1 可唔可以無線用logitech 個 pro wireless mouse?
已經插咗wireless手指,但都仲係無線連結唔到個mouse

一定要插實體線先用到

home+ 唔見有
應該得㗎喎我 14 macbook pro 都用到
印象中 wireless 唔係依粒 應該係印logitech 個G/ gpro
唔係要down官網software先用到?後台野嚟

想買了
用 windows 機 pair 咗 唔洗 software 都用得既
G系嗰粒黃豆唔會有橙色logo
呢粒係MX / office系嗰面用既
你如果之前無重新pair過,應該配錯左粒野
你俾既理由完全係指向iMac
咁仲有咩好考慮?
無錯mini俾到既係flexibility,不過你原本咩都無響手我覺得可以iMac起家先
如果要拍雙mon,大把人iMac同mon互拍都OK
當然iMac作為all-in-one係易請難送,第時到你想送走去就好多野煩或者棄之可惜,又或者想部份升級係會困身
所以好難講點先好,不過呢一分鐘用一部AIO你起碼短期內無野好煩先,同埋個體驗會幾好
睇返真係唔係原本果粒

本身果粒唔見咗了
但我用呢粒喺pc上面係連到
用落Mac mini就唔得了
明白,我應該用錯了
連 mx anywhere3就冇問題
試下down g hub 入面有 device pairing tool 睇下俾唔俾你 pair
多謝巴打見解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞