[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我覺得換都抵。2019放出街仲有$5000左右,遲多年先換就跌多一千

下年M3都唔會大改款,都係升CPU同減價
都唔係dd 咁少
豐澤試咗14” 都唔係好重姐
有冇人有經驗m1 air 到時會唔會減價
會差好遠咩? M2 應該唔係mini led?
又有人俾蘋狗d PR terms拋到睇黎置頂都無用
求其擺個liquid響retina前面就可以令人spec都唔睇就當隻mon勁咗
蘋狗有時PR terms係幾有sense我都覺得改得幾好,如retina係易明過HiDPI
但係佢老母有時好似Liquid Display,咩野Super HD,咩野Pro,幾時係Air,全部亂柒咁黎
有時好似iPhone XR嗰次擺明係為左隱藏個mon仲用LCD廢過iPhone XS個OLED好多,就開始擺Liquid響頭
今次M2 Air係同一個技兩,完全無改進panel spec,淨係背光加100 nits,加M額整圓角拉高幾十pixel大0.3”,就出黎昆人扮隻mon勁咗
唔好話勁咗其實根本係衰咗,多咗個M額阻住晒但係唔似14”咁樣你拎到好多野
14”係miniLED HDR nits avg. 1000 peak 1600 nits,三百幾PPI令到default GUI可以2:1,同堆ProMotion VRR 10-120Hz
就咁買隻咁樣spec既portable mon係買唔到根本唔存在
所以睇睇下 我都覺得14吋係好過買 M2 air, 個價跟本差唔多
Thanks
跟咗一輪,M2 Air無15吋,最後訂咗16 pro 16gb 2TB
預計29/7-11/8
就咁隻mon我覺得值俾三千以上差價,原先比較M1 MBA個落差都係差唔多
M2 MBA加千七之後係令到本身部件通脹本身由Apple食,變做買家食
有分析話其實一兩年前開始Apple就已經有幾條產品線係賺少左,因為來貨貴左同埋d期慢晒,但係又唔可以加價同埋出貨跟唔到需求,姐係keep唔到同一個margin
所以今鑊M2 MBA係順勢調整個margin

M1嗰代相比之下就好似賣大包咁,性價比(袋底Air)同埋功能(14"16")都盡量令買家覺得著數,焗多d人入Apple Silicon坑
我覺得以Apple咩都要賺盡嘅性格嚟講
可以忍到依家先嚟加價算好仁慈
手持Intel Mac嘅話
可以唔洗諗即轉
留名
幾時先有得買 諗住即訂已賣左m1 air
咁有錢? 係咪過2萬
如果出15air
個定價仲接近14pro
點解要咁做!
賣到幾多?
$6000
不過有care+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞