[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
用慣15” mon落番去Air 13”會覺得超細
平時d野可以左右開半會做唔到/太窄
14”叫近番少少不過都仲係偏細
你對部2017無不滿點解要換? 等多兩等到2023年分分鐘會出15“ Air
正價買係有少少笨
折扣真係唔難搵,不過限於標配尤其袋底
16 512仲要唔係store嗰個隱藏高配(16 1TB先係)
呢個config或者最好等BTS先買食埋對AirPods
佢個原理類似氣球咁樣,你RAM有空位佢就會同你填滿佢先
直到你開新野開始唔夠就會壓縮
再唔夠先開始swap

所以判斷有無task chur太多RAM甚至memory leak唔係睇總量,而係睇個別thread個紀錄,Activity Monitor有晒
Mac Studio嗰次開賣頭半日之內門市已經清倉
之後斷續有貨或者完全無再翻貨
Air應該供求量都多d或者無咁濕濟

不過其實佢連日子都未敢講實,真係可能會好缺
spec sheet無寫可以插多過一隻
如無意外就姐係只可以一隻
M1已經係咁樣
啲youtuber wwdc 個時問Apple 啲人講
或者初代個預期太保守
就算只係三個月前出既底配Studio只收皮六我覺得以蘋狗標準係偏低價
可能又係因為新所以唔敢太搏

Air嗰面,event都吹奏話M1 Air係咩野全球最好賣既laptop
班撚屌即刻變身入去cap水mode
成日覺得promotion係Apple Store入面啲機上面係明顯啲
買返屋企可能頭一兩個禮拜都ok smooth嘅
但依家就開始覺得三指左右掃,同用Safari睇嘢碌上碌落都唔係話特別smooth
利申keep住開自動,但就算手動開高電量模式都好似冇乜分別
201913”出多兩個
15”出多四個
仲要未計sidecar / Universal Control
買apple gift card

撳結帳就可以同時用gift card同信用卡俾錢
你諗多咗 一般人買新air係睇樣
呢幾日已經有幾位巴打以為新air個mon同14/16 pro 同級
呢個討論串個源頭已經目擊有人中伏
由100加去101,d人以為可以同200比較
教育價都可以用同一個方法

https://web.archive.org/web/20220609000257/https://techreflect.net/2022/06/08/rising-from-the-ashes-stage-manager/

有個舊Apple員工話Stage Manager係響2006 OS X已經開發,不過未出街已經摺左
衣家條team拎番個舊concept放去macOS Ventura同iPadOS 16
Edu 可以 BTS唔得
收到
好環保
等緊back to school 送airpods
好似Apple叫佢del post,個blog post無左不過可以響webarchive搵(上面條link)
其實佢無講負面野或者機密野,唔知有咩野唔俾人講

我未試個beta所以唔肯定,不過就咁睇demo真係唔覺得Stage Manager太有用
原本expose / misson control個all apps / app windows已經大概係咁,再加多幾個step或者功能只會整到件事好複雜
stage manager 好浪費個mon啲位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞