[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
D人講多咗13%
可以早過24號出片
出片好多時候都係早過發售日
保密協議多數去到賣街前兩日only
想問多樣,Satechi 寫住 M.2 SSD Slot (supports NVME & SATA)(up to 10Gbps speeds max)

10 Gbps = 1250 MB/s?

係咪冇需要買讀寫速度太快既ssd? 例如Samsung 980 Pro ssd 順序讀取速度:7000MB/s, 順序寫入速度:5000MB/s
星期五退左部iPad air4去換部5番黎
食埋個bts
呢啲咁既patent 10年前都有啦
出左未呀
用緊 不過m系列得arm windows
利申 intel mbp
係,行m2外置盒即使用到tb3 case,本身m2都唔洗買最快,用唔著
tb3外置case快極都係w1700/r2400左右,我自己都係用970evo plus 都夠行
今年香港apple肯定冇back to school 至少肯定唔會有airpods送 唔使諗咁多
TB3直去PCIe lanes個理論值好似係32Gbps
實戰一個NVMe盒仲要加埋粒controller同埋條線等等overhead,sustained通常係2700MB/s之內
而USB無論咩野gen咩野 2x2 (macOS都唔支援anyway),就算個ceiling係20Gbps不過都你用落嗰時係好大距離因為行bus行host嗰面(部Mac) controller好大overhead
用Thunderbolt仲有另一個速度以外考慮就係獨立controller會穩定唔少,尤其係你部機同時仲有插好多其他USB I/O的話

如果一定要用USB插隻NVMe例如呢個dock,的確可以搵廢野算
就算PCIe 3.0既970 EVO PLUS都可能overkill,俾我會求其塞條ADATA或者WD SN550嗰類平野算
綜合睇過大概結論:
M2 vs M1個jump同之前leak benchmark大致上一樣
續航vs M1 13" Pro最多可以多2-3個鐘
硬件唔似有任何改變,連個盒隻wallpaper都無變,外觀分唔到係新M2
M2 個 jump 真係唔明顯 除咗會用到 media encoder /prores 既地方之外就咁用唔跑分
應該分唔到 m1 macbook pro 同 m2 macbook pro

淨跑分(Geek)個分別12%已經唔大
實戰分(Cine)單核縮到去4%,姐係誤差內相同
graphics的確係勁左,不過一同袋底14"比就有距離 (Geek OpenCL 14"閹U有35k)
追效能真係應該直上14"
再一次覺得部袋底Mac Studio真係好抵
gpu 反而我覺得係因為多左兩個核先快左咁多
袋底m2 air 可能分別唔大
大家都係袋底就只會7 vs 8核
講真M2個ProRes encoder帶來個分別會大好多,剪片的話
如果買M2 Air,Apple教育價同BTS邊個抵啲?
以往(Apple) BTS會用教育價再送野或俾折
老美嗰面今年就送giftcard,香港可能跟

你係咪誤會左BTS意思?
第一次買apple嘢,唔知bts原來係已經教育價

咁ching知唔知如果想用bts優惠買m2 air要等到幾時?定係今個學年嘅bts都唔會包括m2 air?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞