[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
請問而家買 mbp max 16” 一定要訂?無機會 walk-in 買到?

得refurb store有可能出現
不過我唔知出面仲有無reseller會stock兩皮七嗰隻高配
m2 air 有無可能出15吋, 見到有個youtuber 係到講話有可能出

同埋續航mbp M1 pro 16 係咪同mba M2 差唔多?

16好似少啲人講咁,因為太重?
16” M1 MacBook Pro hdmi 位插hdmi 會有啲鬆
有冇人都係咁
淨係睇個 spec 咪係,
但係成個 design, 拉返闊個屏佔比無咁大條黑邊, 有返 magsafe, 同埋個 front cam 起碼 1080 先
買條hdmi to TB 線啦
依家香港MacBook Pro 14都冇晒貨
好在尋日去買, 買到水尾銀色
有無人試過MacBook上面用Logitech brio webcam?而家我連完佢寫connected,但個cam出既畫面係黑畫面,試過用windows機試係有畫面,所以個webcam無壞
15"係生產線分析師放料的,唔係止鳩up youtuber / twitter佬,成事好大機會

M2機未出街好難估
不過用已出既機之中,續航最強係M1 MBP 13"
其次係M1 Pro 16" (唔加RAM唔轉Max)
再排先係M1 MBA

Apple最pro嗰d機買得既人十個有九個係做野忙撚到網都唔得閒上,淨番嗰一個先會響呢個post出現
Apple store仲有少量現貨
個mon應該無加長個橫度
係直度向上伸展70幾pixel,用黎compensate個M額
行screen screen apps嗰時會只用M額下面16:10個範圍,照舊2560x1600
我估個speaker同上代比係會有改進,但係同14"應該仲會有距離,因為無位同唔夠厚度整subwoofer chamber
個cam可能同14"同一塊件黎,應該會一樣IQ
我諗最大分別真係MagSafe,無dock情況下慳到成個TB port
「抵」唔抵就見仁見智
部iMac 27" late 2015終於死左SSD了...
我都係一般上網,想換番部iMac 24",定係等好...
以往幾次都係咁
不過有時佢會改少少policy,例如好新既Mac會唔擺入送AirPods個list
M2已經存在,真係好難估佢會幾時將次要呢堆機都用埋佢 (iMac / mini / iPad呢d)
iMac 2015 死SSD唔係救唔到 (當然要撬玻璃),你完全唔打算救佢,回收算?
目前用緊pro 13 (intel 2020),用得好好地。
諗吓都冇乜需要換機
想問下swap memory 0 係咪即係ram 夠用?
應該都會買M2 Air + 16 GB RAM + 512 GB SSD
但想知8核GPU同10核GPU會唔會差好遠?
(想用黎玩下planet coaster之類既經營game)
其實如果睇抵玩與否
MBA 13.6 M2 其實係咪抵玩過 MBP 13.3 M2好多倍

50% pressure算健康/夠
不過雖然swap清零,但係可能data要加壓解壓得密所以你壓縮量都唔細(紫色)
響8GB機個graph咁樣顏色都幾正常
有d人見到呢個狀況反而會覺得未來如果再做chur d既野就會開始唔夠RAM,我覺得起碼要我幅圖咁樣先開始算逼
想問下hkt係咪有得消費券加信用卡咁比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞