[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
有無風m2 幾時會出到pro
諗緊買唔買14’ m1 pro
leak 話m2 air 8號preorder
15號賣
512gb 用唔著
都抵屌喎
但好似pro版先用到4c/8gb ram
多過
師兄有無link
大把人用唔著咁多位,尤其係公用機,data擺撚晒響server / cloud
但係閹速唔係講笑,係實實在在蝕桌唔係理論值
部Air左加右加好易搞到皮三皮四,要埋AC+真係貴過官翻14"
上面條友成段字就係好多買家心聲,死死地氣上14"袋底,算死草Gay Cook計劃通DKLMCH
我個人覺得衣家屌得落
如果2022年尾內出M2 Pro,應該未上3nm姐係效能唔會大升
如果升3nm,應該今年內出唔到
M1 Pro機暫時處於mid-cycle狀態,鑊氣已知、標配揾到折、但又唔係最新咁解
機換機可能Studio最fit,因為M1 Max效能上限高好多而又唔似MBP咁樣兩皮門檻
但係兩部desktop響手搞到部mini會好雞肋,賣又唔係,轉做二奶機又唔係

買袋底14"就咩都有d,不過長插desktop會少少浪費
好處係mini照響度同部14"分擔角色
不過M1 Pro閹U同你mini M1 full U距離無Studio M1 Max + 32GB咁遠

MBA M2不考慮,同M1 mini效能相差太少
原本想趁仲有BTS 換部M2 MBA 袋底,將用緊部M1 MBA 袋底俾屋企人用,而家諗諗下,入多部M1袋底俾屋企人好似仲好
用緊intel MBP 2020
有啲心動想升M1 Pro MacBook Pro 14-inch
而家仲買M1 Pro會唔會有啲不智
部 mini會trade 鳩左佢
所以係keep 一部
會唔會m2 mbp用1粒ssd,去到m2 mba又變返2粒咁on9?

本身都話7月訂,m2 mbp無端端提早清貨
m2 mba新款設計
應該唔會閹ssd速度嚟倒自己米
13 inch mbp 感覺係被蘋果放棄咗
有冇巴打解釋下袋底m2 mba上16gb會有咩問題?見你地話個ssd會慢左
你撈埋左兩個問題
1) M2 MBA加撚左1700蚊,仲要再俾多1500加去16GB令到部野皮鳩幾水
2) 啱啱出既13"M2 MBP底配256GB實測被發現SSD由兩粒偷轉一粒減晒速,估計M2 MBA同一個安排的話會一齊慢
呢點係同RAM無直接關係,不過如果得8GB RAM,粒SSD速度係影響你唔夠RAM嗰時個效能
OK咁個關鍵係你覺得iPad Pro係咪on the road夠做,你會唔會想要portable macOS
如果no,咁就去馬Studio,因為你原本踢走mini個理由係效能仲要係LR PS,Studio皮六門檻令你可以用最少成本走去M1 Max 32GB,呢個setup對於LR PS基本上只次於M1 Ultra

btw你如果有Magic KB可以響iPad玩埋remote desktop留macOS
用Jump Desktop嗰類app就算用SIM卡響海外連番去desktop Mac係可以OK順
我用例子答你
睇黎standard同pro無分別wor
iPad Pro 有full set up,apple pencil, magic keyboard
ipad portable LR夠做但係PS 成日死app
可能會開始剪drone 片

mac mini 有magic trackpad 有埋touch id keyboard
就差個靚retina mon
當然我唔似其他連登仔可以無限budget,只可以一步步黎
遲下有啲錢再入番個靚27寸4k mon
我個budget只係去到袋底14/studio

如果用海外用ipad連番去desktop玩PS 會唔會夠做
有考慮過部m1 mini不如改佢做nas 反正都唔多值錢
pro 先用到多過4 CPU 8GB Ram
standard最多係4CPU/8GB Ram
咁既情況好似要買pro有用d,想用佢黎玩pc gaming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞