[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你講M2閹U vs 完整U?
CPU核數無減,閹兩粒只係graphic cores
就算有明顯分別,對大部分Air用家個分別都係可以不理;
因為用得Air原則上就唔應該依靠佢做graphic intensive tasks,只要向上轉去14"就可以有M1 Pro以至M1 Max個graphics力高好多好多

淨番就係budget或者輕薄原因焗揀Air既人,OK咁俾多九舊水要full U囉,你用得著就幫到既
會唔會依家買袋底M1 Air SSD都會慢一半
新買M1 pro好似好食電咁
91%摺埋大半日就88% 冇開程式
FCP剪個半鐘片 間中開safari睇yt
6-7成brightness 已經88%->45%
粒電100%健康 咩事

我見有人測試過full brightness都剪到4.5小時FCP 4k片
鬼佬嗰面問左呢個問題
個討論入面回覆最近買既人都報告2xxx MB/s
新setup應該一日半日會index野,chur CPU / 讀SSD所以用多d電
都2個星期了 唔似仲index緊
坦克巴有冇用咩電源App
用緊iStat同Al dente
咁如果佢一出訂左256GB,收機先知係慢左,用慢左呢個理由同apple 講,唔知可唔可換補返錢換部512GB 呢?
咁我都買袋底m1算了
遲啲買m2 mba洗唔洗上16?
見好多人建議長用就上埋
差兩粒個實際分別應該都只係output 慢少少?

片我應該就唔會點剪,最多係執raw 相,間中打下l4d2
hkbn個m1 mba 512gb ssd 8 core gpu 7999其實抵唔抵屌?
個價出到咁低都叫搵笨
thanks 但你呢個一年嚟
有冇人知Mx key mini Mac 版係咪冇得轉fn key 去其地key 早知買通用版
係,跟 MacOS
用緊袋底m1 mini
以前用13 intel mbp 之後trade左做mini
主要用LR 同PS
覺得8gb ram 唔夠力 LR套preset有時要load 一秒半秒
好似一秒半秒hang機咁 跳一跳畫面

換邊部好
1. mba m2 袋底+ 16gb
2. 14 mpb 袋底
3. studio 袋底

以前就帶mb去旅行執相
一年至少一次 一次旅行一個月
依家有ipad pro(2020非m1)但係成日run PS執相會彈app 所以考慮用番mba 輕便算 但係我又驚唔夠用

budget係得袋底14 mbp/studio
未換靚mon 所以唔算太大影響 遲啲有閒錢再換靚mon

應該點揀好?
壞鍵盤喎ching
煩過西,仲話唔知有問題
上次講完部m1 air開始lag
今日個mon最左邊區域黑左 再加有幾條線
又要去整
到底有幾咁黑仔
佢冇保證SSD速度喎
14袋底
40咁平
想問大家部 mac mini/ mbp/mba 用耐咗
入面有塵,大家會點清潔?官方有冇清塵服務,定都係自己拆開嚟清塵?
搵筆挑起啲塵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞