[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
14寸兩個 13寸得一個
佢係話要兩個先夠
或者macOS未完全optimize好晒俾新chip
可以好多原因
都係唔得算了,插住線先,冇計
我覺得係因為M系列佢預設無風扇

遲下將mini 同 iMac 拉返上M Pro 就將成個低階風扇收皮
其實我有少少懷疑衣家堆fan / sensor monitoring apps未針對更新,個reading似係唔準確
好似M2 MBP個風扇rpm上限成七千幾,唔係太對路
突然好似知道m2機學生價加ram點解冇平
想入部機做development,大家覺得邊部會好啲襟用啲:

1)二手mbp 2020 intel 4TB 16/512
2) 新 m1 mba 16/256
老撚虎都m1 mba
除咗你要裝windows
買macbook 會唔會買第二水問題少d , 例如QC 方面
但買m2 MBP 13 感覺仲唔抵
當有2020人士都諗緊轉M系,你就知應該要揀M1 mba
想問下去apple搵天才換macbook電大概會收幾錢
近排用落上chrome成日都會無啦啦勁辣手
然後舊電就倒水咁跌
利申 19 13"
拎咗去換keyboard 十分鐘換完
QC差唔多 係笫二水可以望到有冇伏可以避開
香港跟唔跟
未知
唔急用可以等下
今日出左部mbp 14 因為studio要等個幾月
(美國)
識人係apple做出門大概14000hkd
第一件事係裝LR CC
唔知點解load preset都係會疾
可能會14日退換部studio 試試
有諗過intel mbp 2020其中一個原因係可以用virtualbox裝window用PBI
諗緊intel mbp 2020會唔會襟用過m1 mba,可能會用4-5年
Apple一個update exclude晒Intel 就搞掂晒
以OS 計算,intel 應該比m1早停止support

發熱量或者電池都係M1
當年 Apple 06 年轉用 intel
09 年出嘅 mac os x 10.6 已經唔支援 PowerPC
可以參考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞