[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
買粒100w 尿袋 problem solved
我都係買返Studio或者M2
依家出去帶iPad Pro 夠用
我覺得夠
但實有人班叫你上16GB
應該夠 我試過去士多試機佢咩都唔開個陣用左3.9gb ram
safari開左3個tab
final cut pro 開左佢demo 條片(淨preview 冇render)
一個word 一個excel 一個powerpoint 不過入面咩都冇
都係用左5.5gb ram
上32gb 會唔會overkill
想問下你係咪想玩ARM window?

另外就係VM 基本上點都要16GB

終於support Apple Silicon 同 Dolby Vision profiles
我有個白痴問題

本身用開 imac 27" (5k resolution)

而家想換mbp 14 (或者等 m2 pro, 未決定)

想駁兩隻external monitor, 只可以用 兩隻 24" (位唔夠冇得搞)

但24" (exactly of 23.7/23.8), 無論係 1080p, 2k, 定 4k, 個ppi 都做唔到 110 或者 220.....想問下如果真係買 24" 4k 既話, 啲ui element 既大細會同我而家部imac 差幾遠? 冇得試我真係搞唔掂之後係咩樣
24吋4K好少WOR
你買返LG UltraFine 4K Display apple store仲有貨
我唔明你響橫度空間有限情況下做咩要搞打橫雙mon
一係一隻27”-32”,頂你隻iMac姐
或者雙mon但係上下擺
再加埋PPI對你好緊要的話,個first choice似係Studio Display喎

或者我建議你27” 4k擺上,MBP / MBA打開擺下
隻27”會離開塊面遠少少令到個angular resolution高番dd
LR尤其係Classic響M1 Pro或以上係會有分別,因為data出入量大個memory bandwidth同埋RAM上限係會幫到
LR都有某d task開始直逼以前PS先會拎到嘅RAM量,如panorama stitching同HDR merge
當然「一次過執幾百幅相睇」都要你係咪搵食分秒必爭嘅,唔係就袋底Air都夠啦
有冇推薦
岩岩買左部袋底M1有無巴打有type c hub 同external hard disk 推介?
上下網 搞下ms office 睇pdf
8GB

玩下window vm
得windows arm, 成日用上16GB
同問type c hub
有無人m1機上左beta
有無咩bug?
用teams zoom 有無問題?
到時唔夠唔好問點解
最近用mbp 14執相
發覺同用我部iphone 12 pro睇同一張相,電話睇d色都係靚好多
mini LED吹大左
有冇熄true tone, 亮度一樣?
試過倒瀉汽水,唔多,即刻清理左,去到拆開佢話唔見有
Run晒Test冇問題,精靈唔建議整住
P.s. 淨係拆咗後蓋
你可以去俾佢check吓先
會咩?我反而覺得iPhone睇相偏黃好多喎
我想一隻打橫, 一隻打直 (應該勉強夠位).

另外都有諗過上下stack 兩隻 (上面大mon,mpb 係下面), 你地有冇人試過咁用, 覺得點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞