[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
唔該哂,logitech key不過apple果個成五舊水,幾好既選擇
M2 13” MBP 都幾唔抵
得2個port位都萬幾蚊

貴少少買返14” M1 Pro 好似仲抵啲
如果鍾意apple keyboard, 最接近而又好用過佢 係logi Mx key mini
你呢款純粹多個touch id 但就貴幾舊水 個人認為唔太抵

M1 air 轉片轉得耐都幾熱 , 係咪最好買返的有風扇既Mac先好
要買新電腦做嘢用
今日焗住買部14吋m1max頂配
但好想等midnight m2max MacBook Pro
想等14” pro
MacBook Air m1 8gb ram 用safari 上網17個鐘無問題 出街做野都唔洗帶充電

依家轉左MacBook pro 14 Max 32GB ram 正常使用大約5-6個鐘 大體感覺衰過以前Intel
用緊mx keys mini 同原廠係真係似
撚完m2mbp 完全唔覺有咩分別
有,唔俾攞塊板放落2020 M1 MBP13
是咪一定要買512gb先唔會慢
但買512唔加ram又好戇鳩
如果加咗ram仲戇鳩
Apple 真係好撚仆街
其實ssd慢一半對普通用途有咩影響?
Apple Tax
Max tech 前晚有條片有講
https://youtu.be/NuheiTNzLd8
想賣左部14” 換部平平地M1算
買完都用唔著 平時都係上網睇片 最多用logic Pro錄野
價錢又加左 但效能低左
14”只會係有買貴冇買錯
個人覺得
M2 13" MBP就算無鑊氣,本身都已經雞鳩肋anyway,再加埋SSD問題就可以當佢唔存在唔撚考慮
而M2 MBA究竟袋底會唔會都係一粒256GB搞到一樣慢速就要等實測
如果係,就會令到袋底個吸引力減低不過又未至於完全唔可以考慮,始終有新機殼etc
係去到要加去512GB同加埋RAM嗰度,越黎越可以叫晒全部人買14"算,輕少少薄少少究竟值唔值咁多compromises
如果唔係覺得太重真係無理由一放一收蝕兩次
長遠講部14"一定會挨耐過部M1機好多
唔駛人測都知實有影響
唔係話1xxx MB/s慢到接受唔到,而係講緊本身2xxx MB/s係響袋底M1機已經做到而且對8GB機成日swap係會經常寫出寫入
所以比較應該問既問題係,個用家care唔care,如果真係只係上網文書睇片咁可能真係無咩分別
反而想知其實8core 同 10core cpu差幾遠?
我有部16/1TB M1 mbp 想加錢換14
有冇興趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞