[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
即使你完全唔需要performance, apple silicon嘅efficiency都已經值得令人興奮
你可以試吓開始個backup,佢生個數字folder出黎之後就cancel佢,咁就唔會勁大
呢個數字folder名唔會再轉,你用呢個folder名搬去外置後先再做一次完全backup
見到袋底14 pro 有現貨
但係想加32ram
32ram邊有現貨?唔係基本袋底先有貨咩
淨係上網文書256夠唔夠玩幾年
了解,thank you
都係
搵兩年淨fix bug
Iphone 個liquid lcd好似係有standard 的,好似話係個touch sampling rate 上到120hz 但mac呢個就無乜分別
XDR 唔係解eXtreme dynamic range 咩
desktop/laptop os 你想有咩功能?
HW 上駁咩都係經type c
SW 上無得bootcamp
我諗最多人想/可行 就係出mac pad
就算將來有VR / apple car 應該都唔係行mac os
WWDC講咗好多喎,得閒睇下
https://www.youtube.com/watch?v=q5D55G7Ejs8
有幾多個MBA 2會升16/512
會升
唔升
我都見兩個人係現場買
改到16/512 同14差價開始細
除非係要輕/玩色/長續航唔係就上14 好過啦

多3500 有 mon /speaker/ sdcard /多個 type-c 同可以駁多兩隻 mon
諗緊m2 macbook air 定 macbook pro 2個都係16GB 512 GB 8CPU 10GPU計

Macbook air有新webcam speaker mic 設計
Macbook pro有獨立風扇 peak performance 會好啲 但個款舊

因為諗住會玩cityskyline total war football manager 嗰啲

咁樣 Macbook air 13499 Macbook Pro 12999
仲諗緊,想長用5年以上
咁呢家黎講最抵應該買邊款
袋底M1 Air (要搵低於正價途徑)
袋底14" (官方翻新機或出面搵折/edu)
官翻任何無上M1 Max既32GB 16" config
袋底Studio
用得著graphic cores不如上袋底14"
正價15999
官翻14399
edu甚至學府promo個價就響中間
遲d如果開埋BTS隻AirPods再減千五
iPad Air嗰面都好似係源用input 120Hz做標準去叫Liquid
但今次M2 MBA真係亂用個term,衣家未出實機淨睇spec得一個地方有機會真係有改進就係塊panel由8bit+FRC轉真10-bit
不過就算係咁都同流暢度無關,只係又一次Apple PR亂用marketing buzzword
HKT 既14’ pro 沽清
仲諗住呃學生價
但留意到呢啲marketing term愈用係入門既野上面愈係亂嚟
8bit+frc呢種hdr如果真係比到都算係咁既。。。。
隻黑色最快幾時先會出係mbp到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞