[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
緊係錢啦
AirPods 原價等值gift card
想要printing有ARGB mon一定最好
但如果printing個部分不在自己控制範圍內,前期ARGB mon睇到既色,到printing都未必你個color space,既使CMYK都有好多條icc,條條都有啲分別,點cal個印刷機/printer都好大影響,mon所見既色最後都可能走晒樣
結論係ARGB mon唔平,budget夠就衝,如果唔係都唔洗咁強求
(利申十幾年做印刷行業既少少意見,因為你比出面印野,人地理西你咩色,只會行自己個套,專業lab另計啦)
幾時會出m2 pro/max
預出年年尾
如果仲係 5nm 就應該出年年中就出直上新架構都仲可以拖到年尾
Ok 可以入手mbp 16” m1 pro

反正新架構3nm 今年都唔會咁快出到啦

咁m2 pro / max 會唔會廢過 m1 pro / max
假設納米製程仍然係5nm
M2 MacBook Pro ssd 用單chip ,速度慢一半
我估512GB應該會用返兩粒,變返正常速度
128GB NAND flash 冇廠肯整
諗緊bts Mac studios 定 等9月Mac mini m2
studios
apple store
尋日BTS一出朝早訂咗部iPad Pro 11” 最初話7月3號寄到 尋晚已經收到gift卡同update 6月30號到
暫時128GB 都仲會有生產,只係單粒256成本平啲
walk in?
yes
對唔住冇講清楚係加拿大Apple Store
有冇人部m1 macbook air開始lag
其實翻新m1 mba 6千幾 呢個價位算唔算無敵?
如果咁講,有足夠印刷經驗或者手上拎住CMYK四色辦書可以skip埋隻mon,因為隻mon只係負責show個layout個outline同排版,跟色就脫離呢度skip埋直去後段再proof

所以應唔應該投資入一隻似樣proof mon結局都係睇你budget,同埋有無其他可靠方法去判斷顏色
如果夠bud,就算有晒workflow甚至其他專人封尾門去幫你check色,但係你前期砌concept砌稿嗰時都已有一定色準保證的話,咁結果係會慳到第時回手或者執屎個時間成本

另一個proof mon好處係處理多媒體如上面巴打搞wedding,你delivery有幾個相對窄物料色域,咁你響做野嗰時keep住最闊色域去執,再到要分開deliver嗰時可以用software形式收窄去proof,咁係應付到晒幾個情況
如果掉轉,你一開始已經窄色,咁可能你可以確保sRGB / web呢面無咩事,但係其他媒介就會開始無把握

如果有位擺幾隻mon,其實搵一隻色準cal mon但係2k甚至1080其實已經好平吓
玩vm 8gb邊夠 起碼16啦
你應該諗要唔要上32gb先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞