[Mac撚] 用家/買機集中討論(83) 蘋狗搖錢樹M2 Air出場

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
香港由C2D 小白
到今年

有過4-5次冇BTS
一係送垃圾hp printer
1)其實係side gas
大把結婚場地仲係行緊DVD
1080?
hdmi入再分n個出口去垃圾LCD TV
色乜鳩準
你部mac分分鐘連sync去人宴會場地hdmi 都冇畫面
要借人pc先有畫面

2)出片乜野HDR/色凖都係冇用
一白遮三醜
白到好似天堂,人樣面無血色
先會合新娘子要求

3)形象重要過產品質素
行出嚟夠專業就得

利申,前助手+走馬燈光plan
好多年以前
Kb有位入風

之後改機身底左右
而家中間入,左右出風位出
mbp 14 喇叭成日有popping sound
上網睇好似話係software issue
有無人有一樣問題?
https://streamable.com/5kihfm
實有人用得著一部32GB Intel laptop
個問題係嗰個係咪你姐
當然4500真係幾抵,平時13" 8GB都有人掛5xxx
我好多個月前有,近排唔覺再有出現
你macOS咩version?
諗緊駛唔駛拎去genius bar
2020 mbp intel
上年apple收$5000
今年收3xxx
最簡單要入晒去用Photos.app去搞,兩隻album
亦可以用一d有預你咁樣分相既apps

BTS唔可以溝任何折扣同埋要買新野
屌點解16吋MacBook pro 嘅AppleCare+要成2999咁撚貴啊 要冇乜辦法買係平啲
大鏟應該要入recovery mode,去drop down搵Erase this Mac個command
連boot volume都想鏟就要用外置drive alt-boot個installer或者full macOS install
其實有好多方法,睇你想去到咩程度,個人覺得無第二部Mac響手無謂大鏟,出咩事都好難搞
十幾年前我都有做過印刷,香港的話當年仲有好多中低規模廠係做唔到一條龍,打稿或者加工要去搵打稿公司去夾
濕稿講真多數都係要應付個客多,當時你可以assume個客隻mon一定閪色,程式上要俾佢簽份色稿費事印出黎口同鼻拗
到真係上車去睇色,都係要個同揸機師父去夾,校車試版頭幾轉佢都要tune個墨槽架啦,你唔拎份稿俾佢跟其實都可以親身望住d版去判斷

如果主要output都係柯式CMYK,其實做開都應該心中有晒四色值對應出普通粉紙大概出黎會係點,夠經驗既人其實你俾個黑白mon佢佢都照可以俾啱色,因為佢劈頭已經知道結局佢想要咩色,只要猜墨嗰part唔係亂q咁黎就ok

不過呢種做野方法會好困身因為你要守尾門或者信得過佢,到你要分開幾個workflow崗位嗰時或者要送件野去你完全控制唔到既地方接手,就多多少少要依賴software

我諗做野做耐左,真係有必要set隻好mon同cal好佢既人其實唔多,不過呢d多數唔係業內最成功嗰班
https://9to5mac.com/2022/06/26/gurman-new-m2-macs-in-development/

如果真係有m2 extreme既話
係咪即係Mac studio成條line整出黎係為咗清extreme次貨
而家幫襯蘋果 俾幾萬蚊出黎都係幫人清零件
有冇ching用過NuPhy 鍵盤

想知好唔好用

我見拎出街用好方便 可以放係MacBook 上用
個套仲可以放iPad iPhone 3 個一齊用

G4 Cube
2013 Mac Pro
Mac Studio ...
大家係咪忘記左
MS上面重有部芝士刨mac pro
芝士刨唔係 Cube 機
想學寫program
買pro 定air 好
咩叫清零件先
唔用最勁/最完美就係清零件咩
到M2 Pro Max Ultra 出左 傳M3
又話幫apple清零件
依家為左M2買MacBook Pro 先係清零件
512GB SSD 速度正常應該用咗兩塊256
我都用緊PA79CV
唯一缺點係個USB-C得65W
如果上M1 MAX就唔夠用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞