窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
我個2件唔care要同D best friend一個地方讀書
如果有移民打算真係唔太建議讀英文 ...
唔係
叻既人去IS定local school都可以有好好既發展
但唔係個個人都咁天才
IS既資源同環境對一啲資質唔拔尖既小朋友黎講幫助大好多
其實2. 呢點,top tier IS啲家長一樣係咁train啲細路仔。
所以要出個post紀念一下。
努力
如果出係英國搵TC會唔會好D?
你指Korean定Kingston?
我覺得樓主唔係話唔讀就等於無出路,只係讀ischool係香港係最好嘅方法等小朋友可以擺脫到傳統學校果種訓練工作奴隸無自主思考嘅大環境,家長都可以唔洗成日因為其他同學點點點而逼個小朋友,相信樓主應該都係深受傳統教育其害而咁有覺悟。當然喇,傳統學校一樣有家長係唔受果種風氣影響,可能家長本身教育理念好或者自己本身都係讀ischool ,ischool都會有家長瘋狂逼鳩小朋友,但整體都係屬於各自嘅小部分人。
唔肯定但大機會差唔多
英國要做律師仲易過香港
唔係,係唔比無 interview 機會,唔收個細路就退返比你
當然不是。
兩公婆加埋130K,有無機會供個女讀IB?
Korean
兩公婆月入100k,供樓,請姐姐,個女讀私幼,都覺得好吃力
full time parents 冇太多時間social, 我遇過啱傾嘅好nice,人地住嘉多利山都冇架子。
收風過多反而中生埃
因為容易入,啱D 冇planning嘅強國家長,但年年更有幾個成績好嘅跑出
唔自卑只係你一廂情願
小學雞實玩得埋
上到中學就唔同
有錢果幾個考曬車牌,18歲生日禮物就係跑車
成身都係名牌
星期六日落club 溝女淨係酒都洗幾千蚊
放假一定係岀國

你兩個仔/女好大機會變自卑毒撚
呢個係打尖 interview嘅fast pass
依間搞唔掂喎,自己睇kis alumni

lm
咁辛苦 睇黎唔諗咁多,無咁大個頭…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞