窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
我目標都係ESF行先
網寫讀中六七
當local
Pre-K係同K1課程係重疊,當佢賺多你幾個月$又好,佢又畀個餐屎你prepare K1 interview又好. 各取所需
你當16萬一年,讀15年,加埋50萬deb,300萬左右。
嘩 ching識嘢,咁都知tck N班入K有priority, 明明係今年先新加的rule
你返學放學時段行過九龍塘地鐵站學校附近你就知。中學生10個9個用普通話溝通。
你小朋友知唔知你有上連登?
佢地又會唔會上?
如果佢地冇上開,你覺得俾連登佢地睇會睇得明幾多成
留名學嘢,讀緊佢的playgroup不過似係happy school
佢會見到我睇連登但係佢哋唔會睇中文網站
佢地識唔識中文
讀緊中文嗰個咪識睇,drop咗嗰個淨返啲單字
一樣係烏溪沙,好似話今年轉左校長,老豆老母唔識英文即reject, waiting 都無
佢中學後期先去耀中,發音改唔到
入唔難呀 而家BA收咁低 不過啲course chur囉
另外外國人真係走左好多
咁佢係文科人唔想讀business唔想讀電腦唔想讀醫科唔想讀science淨番都冇乜嘢可以揀
IS 一直都係金字塔,越高年級越易入,不過插班既話就要諗下小朋友係咪適應到
好想連仔開個家事台
好少話適應唔到,調返轉通常就適應唔到。香港local 去英國boarding school 都無問題,仲覺得易過係香港。
搵到個自卑毒撚
順便開埋房事台

上網關於呢啲野SEARCH親就係BABYCONDOM
佢哋既思想真係好神奇
完全唔啱CHANNEL 但冇辦法得佢哋會討論
身邊d朋友個個都想自己細路入IS
傾得多都入左腦
有個親子講場新開嘅,都多國際學校討論
但始終唔夠連登方便
我相信連登都多我呢啲隱形中坑有老有嫩
有咩計可以請連仔考慮下
雖然有人話讀過就考點解要小朋友讀返中文好傻
但我覺得想小朋友讀IS
唔係為左想佢避開中文
所以我自己都會想小朋友英文叻之餘
中文唔洗叻都要識

唔鍾意支那文化姐
但中文無辜的
本身自己中文人出身 係真心鍾意中文
我仲差啲就入埋行教書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞