窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
真心?
哦 咁所以其實投資(第二層樓)都有好大收入,補助到
禁平民幾時有話要禁埋高官
大陸有兩種國際學校

1. 如果要收中國籍學生 課程其實係要同本地學校睇齊
2. 只可以收真正外籍學生 expat 仔女 課程先可以唔跟大陸課程

你講緊在明在暗雙重國籍嗰啲 只可以入第一類

但而家第一類已經被嚴重打壓 連北京Harrow 都要改名 (即係收皮)

你自己思考香港國際學校仲有幾多年玩
其實到咁上下d仔女都獨立 而家兩個仔女都係係外國生活緊 打份普通工 幾年先見一次
所以洗成千萬係咪真係值真係唔知
巴打 終於追哂你個post 睇完真係覺得自己理念無錯
你講既野 就係我想要既野 讀local 大 有能力真係死都送去i school

我個女依家7個月 兩公婆月入140k 但要供樓還錢 加未換大屋
好驚到時in唔好 要畀50萬debenture. 畀完就唔洗換樓

如果一心打算讀esf 係咪一定要讀esf既playground 咁樣會大機啲入k1?
其實香港啲band 1 學校都普遍覺得入city 好慘
樓主覺得ESF各分校差距大唔大?
定係任何一間都讀得過?
都啱,中游嗰啲學生(而且唔係squarely讀書叻嗰種),去到ischool應該比起留喺本地學校,受惠較大
高級公務員食長糧基本上唔使憂啦
同埋退休都老啦
行又唔行得遠,食又唔食得多
又唔會日日買名牌
啲錢留黎睇病不如用落個女度
同問樓主,我上網睇ESF某啲幼稚園係國際文憑小學課程候選學校,如果讀其他分校係咪少機會上番ESF小學?
因為不斷搬屋(逐校而居, 想搵間好學校, 又唔想小朋友坐太耐校車), 所以早期多左一層出黎
覺得harrow香港好野雞
唔明個度d人有咩好自信
playground係新野,唔識,唔敢亂講。如果兩公婆都認同呢個理念,願意犧牲部分物質享受,去馬吧。
我以前講過N次,國際學校從來係小眾玩意,身邊嘅親朋戚友,礙於不了解或不認同(因為佢哋種種原因唔揀IS,認同你即是否定自己)總是不支持你的想法。一定有好多負面comment令你猶豫。
band 1, 正常諗入三大,垃圾科都咁話
出黎做嘢就知,睇cv 一望唔係三大即刻skip (以我呢啲廢老認知)

但例如poly physio, otc 專科另計
點解一心打算ESF?
香港好多國際學校唔使畀50萬咁貴
自己做多啲research

教育局有個表可以逐間比較下
https://internationalschools.edb.hkedcity.net/find_schools.php?lang=tc
唔關harrow 事,邊度都有呢啲家長。

有人住九龍站就話住佐敦附近,相反亦有。
又有啲話自己有生意做緊無時間,原來開一間小舖頭。
因為ESF 有long history, 而且普遍口諀好好。
明,但兩手準備啦。萬一ESF唔收你都要搵定後備。
除非你諗住無ESF就返LS.
大集團好似大家樂咁,焗豬扒飯味道間間差唔多,所以老師水平有一定保證。當時坊間有好多傳說,咩咩呢間以前個校長run得唔好。個別校內對老師有不同評價。
小學階段如果想要Student mix,港島Peak, Glenealy, Bradbury, Kennedy好D...
你可以揀學校,但冇得揀老師。小學大部份時間係跟住home room teacher. 能遇上一兩個能夠inspire到你小朋友嘅老師,係幸事。中學數據話SC好D,但中學主要靠自己努力,老師因素比小學冇咁重要。

我嘅建議係揀間合你心意,又收你嘅便ok
移民潮無停過 整體黎講IS 都比以前多咗好多位
希望樓主可以今晚開post #2
返緊工但係想今晚有個地方大家繼續交流
呢d post連登少見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞