窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
Proposed school fees for the academic year 2022/23
Primary schools (Years 1 to 6)
HK$119,100
Secondary schools (Year 7)
HK$159,300
Secondary schools (Years 8 to 11)
HK$137,600
Secondary schools (Years 12 & 13)
HK$144,700
當初點決定送小朋友去國際學校?
好嘅家長的確係唔會直接俾,但係人哋想有都係會有

樓主:衰仔,我啲錢用曬來交學費,你仲要呢樣要果樣
講真讀完神科做鳩工其實都真係唔少
出嚟做野唔係淨係講你係咪讀神科
包生仔嘅得medic同dental
而且包到屌打大部分神科仔

ibank back office big 4之類唔少神科
得罪講句讀完之後做個ibank ops
人工唔高又冇得移民
識人qf做呢d後悔唔讀nursing

得閒google下拎政府hkses去英國g5個班
都唔少只係做普通工搵萬幾兩萬

不過咁講
200萬讀英國中六中七+大學三年就唔抵
100萬唔駛讀晒成個國際學校中學跟住走後門上望cu gbus hku blaw保底ust bba hku a&f就抵到爛

如果只係走後門都係勉強hku a&f當初冇讀國際學校隨時18歲出嚟做倉
點睇都抵

仲未計做醫生個班
未讀過。個人經歷(係Victoria kindergarten,也是早期有IB嘅幼稚園)任何好東西到左中國人(包括香港人)手上必定玩爛。華人嘅mindset係好難改變。
真。有D外國public好爛
嗰一兩個咪係local school 出黎嘅高分低能
其實真係博一博,冇一定保證唔出垃圾
識教個d唔會想有就有

其實越有錢越低調

不過佢哋氣質已經散發緊,自己係有錢人
英國唔係kcl ucl或以上級數嘅llb
澳洲唔係usyd unsw bcom llb

就唔駛去外國啦
差過呢堆返黎冇父幹隨時做local
澳洲唔計醫療科就係bcom llb最多人有飯開
city firm唔少澳洲仔
不過學費咁貴值唔值就自己諗
想問下係唔係小學直上?
避唔避到國民教育?

一個一年15萬又好似唔太貴
不過我三件
其實native英文去investment bank 嘅interviews的確係有優勢好多

見好多咩都唔識嘅ischool人靠英文入pb snt
講緊本身嘅人脈,平時消費嘅level
大部份IS只有K2,如果K1入唔到IS, K2先插不如等小學Year 1,用呢2年盡谷英文應付year 1面試,即使入唔到,英文學好左都係自己嘅。
加埋所有收入100k以下
依家讀IS連課外活動補習,起碼都要預250萬以上。
咁樓主都有人脈
屌,連登卧虎藏龍,我呢D窮撚嘥鳩氣啦
大嘅出年入大學啦
國際學校唔會有國民教育,但會有藍絲港豬家長
15 萬係最低消費,小朋友學野補習另一條數,IB補習費勁貴
其實依班人讀唔讀得掂medic?
入IS好多時候強制要學簡體字同普通話,同埋要預小朋友中文會唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞