窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
Work load 都係人地嘅一世添
個女仔好明顯睇佢唔起
有,阿仔讀緊k1
有邊個major Eng 會冇
咁如果top tier local (e.g. coed, db, dg) vs ESF 或者其他ischool,今時今日大家又點揀?
邊間平過英基?
咁又唔好咁講,人地 cool 啲啫
係呀,好多人都話早啲走好啲
有時都懷疑個啲家長係香港係咪都一事無成,收入普通,樓又無
佢哋咁易就做到決定去私民,我都明白的
橫掂都無野輸,成家人去移民搏一搏

但如果家長係香港收入高,穩定,有樓有資產
如果要放棄所有野去外國,對小朋友來講,係咪一定會好過留係香港?
係外國收入未必可以揾返香港的水平,如果小朋友入唔到好的中學好的大學,到時個家長又幫到幾多?
留係香港,第時點都可以幫到佢置業(唔好話咩個小朋友都大啦洗鬼幫。財富係要傳承。問心,如果父母幫到你買樓,你會唔會唔要佢哋幫?)
但如果依家放棄所有野去外國,打份牛工,小朋友又入唔到好學校,咪成家攬炒?

所以依家有機會移民係好,多個選擇,但唔係一個會自動解決到所有事的方法
因為幼稚園讀起有一條龍,保證你升小學中學。
如果你無外國護照,唔買基本上好難
唔覺,多數國際學校(最少平民如英基果啲係)係non selective ,小朋友可以用英文溝通有反應就收,如果你target IS,反而我覺得真係要自細同小朋友用英文溝通同睇英文卡通
我又唔係咁睇,條隊咁長一定係早報插班有著數,同埋愈高年級對英文要求愈高,非英語環境未必谷到。
所以我覺得插班一定係趁早。
//小學雞實玩得埋
上到中學就唔同//

人地個仔中學畢業啦
可以上youtube search blippi, 呢個youtuber幾好
我自己以前都係貴族名校入面的窮人,重要係識書唔叻個一堆
自卑?少少啦,但對同學間的相處影響唔大
大人的自卑心往往比中小學生會強烈好多
所以你作為父母會覺得自卑,但小朋友可能無咩野

我覺得貴族名校對我一生的影響,就係會不斷同依家的自己講,唔好同班曾經一齊讀書的同學差太遠
正因為你見過呢班人中龍,知道咩係叻人
從而會令依家的自己去努力不斷向上爬,俾一個好的家庭環境係下一代
自己父母唔係有錢人,但我希望自己可以係
呢個推動力係內在的,唔係個啲條女要迫你揾錢個種外力

內在的推動力有幾大作用,相信大家都知,對小朋友一生都會有影響
你兩個都係英基?以前都叫仲有資助,而家全部硬食
每年幾十萬又shitty
窮撚免費教育又shitty
真係幾唔抵
有錢啲啲都應該會直接供去外國讀
想知乜?

99.99%搵唔返香港份糧
就算做返專業跟香港人工,都唔見咗3成
但係咁,英國樓有平有貴
百零二百萬 樓都有好多,起碼你有心儲錢都會買到樓
仲有谷grammar school 肯定易過香港谷名校
始終好多鬼都係未訓醒,唔會谷班細路
幾好啊,去英國讀個llb返嚟搵間ifirm training contract,咁你就完成任務㗎啦。大錢就搵唔到㗎啦,但train 完做多一兩年都有80到120k,算係咁
真係好撚肉酸
乜柒都唔識咩落club開台幾千蚊
真係笑撚大人把口
快快手重刷算啦自卑窮撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞