窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
大學佢哋一定會讀完,之後點行唔關我事。
佢仔女會唔會變自卑毒撚我唔知
你就一定係
未有
下面都有再講,而家計劃就要以2040 左右為milestone,所以要諗真啲係咪想喺香港生
其實唔洗CIS
由細開始讀ESF嗰班去到中學都一樣咁流利
淨係自信 都輸幾條街
有冇人識蘇浙公學國際部好唔好 難唔難入?
好多人讀住呢間keep住啲英文,再跳去其他IS。
我自己讀local學校身邊都有朋友英文講得好流利,未必去到native嗰種fluency但聽落自然舒服已經好夠用,accent呢樣嘢non-native speakers點都會有啲痕跡
覺唔覺ESF 變左做中產人士嘅私校?

我個女半歲,應該都係送佢入ESF 再去外國讀大學,諗緊幼稚園俾唔俾佢讀埋ESF 好
我識人讀名校同佢哋差唔多,大學讀Ivy league ,都唔敢話自己英文native…. 仲嫌自己英文唔夠好
你有冇外國passport , 無嘅話幼稚園好排定。熱門果啲小學隨時排5年先有位比你interview …..
native speaker人人定義唔同,但係可以做到think in English
代表佢唔適合做一個成功嘅YouTuber
think in English 有得forcefully trained
咁我暫時嘅結論睇佢地英文冇想像中咁強

最多叫conversational
wide-ranged vocabs應該要取決於人
姐係易入?再邊讀邊駁插第間學校?
其實有能力嘅人比想像中多好多,就係以上一二三四令佢哋猶疑,我呢D窮撚先有機會補上。
樓主點睇CAIS 同CDNIS?
IS幼稚園開始玩show and tell,好多local school嘅人人大學Year 4先準備人生第一次presentation
你一定讀埋啲窮撚學校 冇讀過喺度鳩up
普通嗰啲國際學校例如樓主嗰嘅英基入面7成都係小康之家
你講嗰種超級富豪唔係冇 但係超級少
啲同學係富貴過普通學校嘅
但頂多咪係每年去多2次歐洲遊學 apple野齊晒 同fd食個lunch幾舊水嗰種
肯定大部份唔係你講嗰啲暴發戶咁
依家local 玩法都變咗,幼稚園就要玩show n tell,準備去考小學。因為直私鐘意presentable 嘅小朋友。
唔識crypto但買左HK$500研究下,輸左2成
只可以話唔係熱門IS
有供斷既樓+兩公婆月入100k叫窮撚?
未見過一個國家嘅人咁鍾意挑剔自己accent
唯獨係香港人咁介意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞