窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
我的資料比較舊,道聽途說,聽下算數。
CAIS行美制,搬去新校舍後事多,本地人比例偏高(這個現象全香港IS一樣)。CDNIS好像行加制, student mix也許好一些。看你打算去那個國家讀大學。如2選1我傾向CNDIS
睇下學校公布嘅IB 成績同入邊間大學
多謝分享。個女仲讀緊PN, 研究多咗都係想繼續俾佢讀IB,不過上到去讀邊間都仲做緊research, 但有時上網睇真係唔係好知點去做判斷
我見依2間都好似ok, 同埋中文係學繁體字
人地講緊IB出身第時做fintech做創投科研、閒閒地年薪幾百萬。同連登仔講學識講成就真係一個笑話
身邊9成同事都係IB,得少數嘅我係傳統中學上大學。 剩係英文native 已經好大優勢,同埋睇得出有啲真係唔讀書,屋企有兩個錢,去外國Hea下就番嚟。 冇歧視IB仔,因為比得錢讀happy school 自然係免除咗AL同dse果種痛苦,只係唔同玩法。
或者你比我好彩,未來收入能穩步增長,便沒有問題。否則過幾年學費大增要考慮大屋搬細屋,唔用工人自己煮飯,去少次旅行。
你可以參考現在學費每年加5%,到畢業時頂唔頂得順。如果計唔掂,或兩公婆冇共識,小學轉番私小會好D
起碼我係
依種論調就係害死好多香港班細路
唔好忽視教育環境同從小培養嘅重要性
香港政府對IS有收生指標,(好似係7成有passport),唔達標唔會釘牌,但學校有壓力追數靠近指標。至於用咩方法?叫D雙重國籍申報外籍,或直接收多D passport holder
幼稚園老師半途出家,feel唔到係一間IB school. (讀RC/ESF時學校課程好重視IB教條咩risk taker, communicator(sorry唔記得晒))
更重要係當年我住樓上,同D管理員好熟,佢地話D校長老師人前人後2個樣,家長在場笑面迎人,家庭離場就.…
以上有V記家長唔啱聽請屌細力D,當我鳩up算數。
當年呀大揀幼稚園行歪路,等左4年,等到呀細入左 year one,先用sibling priority 入番去。
佢哋知道自己好幸運。父母係自己子女面前無需打腫塊面充闊佬。呢D係身教。
以前係playgroup識個女拔老師家長,個女都去讀Singapore international school
SJS好似係一級5班,大校。因為Shatin College IB成績好狀元多所以SJS最受本地家長歡迎。
個人上到中學,同學來自幾間小學,又唔見話邊間叻D邊間蠢D。
為左catchment搬屋唔係人人接受。
因為CKY真係唔係國際學校
正式黎講叫做「私立獨立學校」
有規定至少要收70%本地生
明白。冇嘥$考(因為現在冇用)估計如果由細到大讀IS考8唔難
no. 係番playgroup時D家長介紹去讀playgroup N班。之前唔認為國際學校同我屋企有任何關連。
記得條友係熱狗打手黎
XGU好似要求唔高
有樓有資產有學識小朋友讀得ischool,通常本身都有外國護照,移民都唔係個個要賣樓先有錢,你想小朋友起呢個環境成長,做一個你為謂competitive既人,其實都係教導佢向錢看姐呢個已經係價值觀既問題,不過我認同移民唔應該有想法係為小朋友,而應該為自己,為自己選擇一個認為適合自己既地方去生活。
好多top local只重點栽培最叻個一班,其他自求多福。如果我唔認為子女係top 10%,我唔會去top local
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞