窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
你喺啲仔女個角度睇就係姐
喺爸媽個角度 年年幾十萬咁駛 駛咗十幾年
仲有課外活動呢
有啲家長都要唔係淨係俾錢咁簡單 花好多心力
分分鐘又做義工又盛
最後結果係shitty 咪覺得唔抵
好似中學部好垃圾??
呢度有冇人送仔女去讀KIS?
我個細路百半歲都未夠但係我已經諗緊playgroup + IS
Playgroup考慮緊Mills 再駁上KIS / ESF
講真,除非你個小朋友人中之龍入到medic,否則真係睇唔到香港教育有咩吸引力
1. 填鴨式教育
2. 根深柢固要贏在起跑線結果個個家長由K1 就train 到個B 十八般武藝
3. 大學學術環境差,上到大學都仲係中學咁教法
4. 香港畢業前境差,你唔係專科畢業既都係得20k 以下
有濃厚中華背景嘅通常都比較差
國際學校同傳統學校有咩主要分別
乜都好啲?
唔驚小朋友同其它同學比下去? 融唔融入到其它家長 圈子?
我未考過不敢武斷。睇過past paper,要求高
之前望過,學費最貴又唔係成績好。學生華人講國語的多
做過幾年家長,year 1開始(not K1)好唔好3日3夜都講唔晒。學校好大,同一級有好多班,同級都唔會識得晒,有D小朋友唔太適合大環境,一級3,4班嗰D warm D,師生關係好D
再平民就唔係IS
只係私校喇
PLKCKY算比較有口碑又經濟啲
可能可好彩,廿幾年家長齡冇遇過or I don't fucking care
ESF幼稚園讀起要收50萬 non-refundable Nomination Right
閂埋班房門之前係happy嘅
亦好取決個老師性格

happy school 同本地中學課程根本風馬牛不相干
除非啲學生冇心讀啦,玩老師實好happy嘅
我都係dse過來人,唔同外界睇法,我覺得dse某啲科目其實set得幾好(英文,數學等),唯一係中文呢科唔知jm9。不過IB派grade真係鬆過dse好多,如果以入神科為目標IB係抵玩嘅
V記我做過N班家長,not my cup of tea
無外國 passport ge 本地人唔比 le 50 萬連 interview 都無
所以大把人等到中學再搏過去
ching.睇你將來做乜工作,都好多工,唔係native english 好難上位
仲未計雜費
話說有個frd全家加拿大籍,香港讀ischool
中文都唔識多隻要補習個啲
中學畢業返加拿大讀,ubc ut幾間top都收左
點知讀左一年返香港,又係三大收曬佢
最後係香港讀到grad仲好積極搵intern
佢幾個ischool中同好有錢又係留香港
睇唔透
佢會優先interview , 收左先俾
千金難買少年窮啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞