窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
唔太清楚你指咩。上ibo.org睇4間kindy都係endorsed 嘅IB world school。ESF行catchment area, 小學係跟住址收。幼升小唔係100%,但ESF kindy 有priority. 派offer跟PlS獨立處理,當年Year one我要比左3次deposit
係 依家k1 k2 畀左 就叫debenture
算y1 就叫nomination right. 無得拎返
學費都仲頂到 係驚果50個 白畀左
如果唔畀 y1係咪難入好多呢
可以但第一次開正經post唔知點開#2
中學到大學先係洗錢高峰
開返同一個topic
標題加 (2)
跟住內文link返呢個post加句繼續討論就ok

最好呢個post最尾幾個reply就開
可以係呢度嘅reply加埋條link

連登呢d post真係少有
大家對anfield 讀pn/kinder 有咩評價
Debenture前題係你要買到先得,而家好多人想買debenture但esf又有quota,所以想比50萬都要抽籤 (有錯請更正)

比debenture有2個好處
1) 入K1容易d
2) 最緊要係你升小學有priority。 ESF只係保證你k1入讀可以直升小學,但唔保證你入邊間小學
佢跟你地址派學校 (除左RC DC),如果你校網競爭好大,例如SJS KJS,你冇foreign passport 冇debenture好易比人派去港島升小學

你生2個或以上其實買debenture都抵,因為sibiling priority係esf好高
大果個買左,細果個唔使買都跟住入學
如果真
我都住港島 位置仲方邊左
唔買 考到等佢鳩派都無所謂 純粹覺得拎唔返好似好唔抵咁
樓豬同時又做過anfield家長。
當年D人批評佢多印度籍老師, 個別口音重。但有heart, 今天唔知變成點。

單飛學校跟集團式分別, 係人事風險。同時走幾個老師/管理層會令整間學校運作影響好大;
(題外話:ESF d老師特別鍾意生仔, 一生就休半年, 見證過三年抱兩,跟住唔撈番屋企做幾年full time mom; 你中出你嘅事但跟著佢一年轉幾個老師真PK)
保你K1 讀到中學畢業,ok 啦
如果你個小朋友打算小學先入esf,港島區應該容易d
但如果幼稚園你想入Esf,因為港島區第一間幼稚園,所以競爭都好大,有外國護照會容易啲
有heart 就okay. 九龍塘定黃埔?
唔係
我有frd個小朋友由playgroup開始到N班都係ESF
諗住食無痴牙 點知落咗wait list
最後喺St. Cat讀K1 等到K2終於有位

始終IS嚟講
好多人第一時間就諗起ESF
国安之後好多家長都想由傳統轉IS
然後有理無理就報咗ESF先 變相競爭大咗

真心可以研究下唔同嘅國際學校
睇下理念啱唔啱自己 當然都要睇a ng affordable
部分學校debenture係transferable
咪當擺咗舊錢去銀行 反正而家都無息咁滯
Kowloon Tong. 但十幾年前陳年往事。校長轉左, 老師應該轉晒。去school visit感受下先決定。
當年PN/Pre-K學生唔多, 尤其下晝班, 超小班教學(1:4,1:5)
比500k買個保障,好過到時後悔,抽唔中都冇辦法,起碼你試過先

同埋最初都係比50k 做deposit,抽中先比尾數,唔中就退返比你

再唔係轉按套500k出呢慢慢還都得啦

同埋k1-2係class A debenture, 當你唔讀上P1,即係退學,冇記錯係可以全數贖回,因為上P1就變提名權,到時就退要按比例退

面試就因為我個陣疫情冇得play visit,都係拍片,個內容都同佢玩既過程點樣溝通,小朋友識唔識用英文單字回應咁

之後就家長interview, 都係例牌野,點解簡esf, 形容下小朋友咩性格,平時點樣相處
其實唔係想像咁貴
唔一定要買債券,可以比建校費
一年加埋學費大幾25萬左右
如果生一件,好多家庭都供得到入去讀
Playgroup 冇priority
除左tung chung kindergarten 既playgroup 入番TCK會比N無高priority
Rchk冇catchment zone 住邊都報得
亦都唔係最熱門,相比sjs kjs
你入到esf k1 就得
清 你小朋友最後都唔洗畀果50個 讀到esf?
就咁聽都好易in咁
我個仔烏溪沙K1
師兄邊間
有梗係買NR, 窮撚就批尖個頭入esf kindy先,K2報Year 1.
RC以前有個副校講過, RC係big school, 傾向收D比較主動D, 自主高一D嘅小朋友 (事實big school 係有呢個需要), 當年見有個同學, interview時已經好主動親近老師, 拖住手, 結果當然即收。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞