窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
洋腸喺香港都打橫行媾哂啲女
係,我老闆係英國人,個仔讀香港其中一間top tier British curriculum ischool, 讀到depression。佢哋一樣係tiger parents
你肯定無讀過先咁講 ff 就收皮唔好懶係看透世事啦
咁移民呢個問題每個人考慮嘅嘢都唔同,樓主都話自己係港豬,咁唔移民都係正常嘅以樓主黎講。同埋好多人考慮唔移民好多時都係因為係自己asset唔多但係香港份糧特別高,移民就要放棄好多,好難講死。
之前有人研究過,香港ESF成績等於top 10% U.K. 學校。香港國際學校一啲都唔差。移民去外國讀返私校先有咁上下教育質素。
所以佢地通常大學會去返歐美讀
細個要識諗先係
係 學費貴唔代表一定最好 但肯定就有翻咁上下quality 不過講到尾都係環境嘅問題
雖然你出發點好好不過讀咩學校都唔係無敵你供層樓仲實際你個仔係廢嘅讀咩學校都係一樣
因為始終一牽涉到小朋友即係講緊接近廿年嘅計劃
到2040 左右香港係點好難講
不如趁而家易走就走先對個小朋友好似好啲
好羨慕
咁其實樓主屋企搵幾多
就咁睇供得起兩個又買到樓,未必有錢但應該起碼係連登top10%
樓主小朋友都就嚟考大學
有人完全唔補,亦有人小學開始全科補。我自己中學後同佢地補數理化,IBDP要搵外援補science同Spanish
我講緊而家諗入K1 嗰啲巴打
多謝關心,so far我唔使擔心學業
我想講讀大學辛苦過dse好撚柒多
大嗰個上幾年中文都原地踏步, year 10 drop埋
膠都慳返….
如果回港工作是必須的(never say never)
你啱
睇到層樓咁大,講到30K咁嚴重,呢個咪就係差異
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞