窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
絕對會
預左俾50萬架啦其實除返未來十幾年都唔算好多錢啫,如果生多個細佬妹就仲抵
都要有位先有得in,識人啱啱比人refund ,因為佢揀果間學校無位。
50萬只係大啲機會有得in,而且in完都唔包會收,ESF覺得英文唔夠好之類就會reject。所以最好keep住啲英文同國際學校同level。
佢哋有冇「自己出身窮撚家庭但可以讀學費貴嘅IS」呢個概念?
識啲中產家庭細路以為自己好窮,小康之家細路以為自己好有錢
其實香港教育制度真係好垃圾,有親戚係本地中學教左幾十年,一直都好有熱誠,但都叫我如果負擔到就唔應該俾個女係local system 到讀,究竟個制度有幾差先會令到教育者都咁講
一啲啲啦,有啲老師好熱衷於考名校
以前嘅公務員好似有津貼畀仔女讀國際學校
我窮,揀咗直私
都無後悔嘅,小朋友性格幾啱傳統學校,佢做功課暫時好快手,又肯自己溫書 第時好啱做社畜
留名學野
同路人
呢家都係慳住比個仔讀esf,出年k2
唔係大富大貴,都係打工仔一名

小學係唔係sjs好?
個女仔好靚,超presentable,如果佢係CIS唔係精英都幾可怕
但如果我再有多啲錢,會揀國際學校。
人地個大仔都就畢業
仲有機會變自卑毒撚?
我間大學Major Eng要ielts 7.5先畢到業..唔是中學
Eng major ielts冇7.5唔好話比人知自己eng major啦
樓主你好,我做左人老豆年幾
想請問你係咪呀b未出世已經plan?
天外有天 人外有人
買得就一定有得in,你當都起碼已經有8成機會可以讀書

但每年得150個quota

未有疫情之前上網睇新聞話要去鰂魚涌排通頂買,先到先得
我就搵你扑
朋友個仔K2插班N無 宜家讀緊RC
乜都冇畀過

想當年佢見N, K1連村校都唔收要讀新校(間校摺埋)
大陸護照都當外國護照嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞