窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
我冇買debenture
買debenture好似買保險,最緊要你接受到有機會esf唔收你,同埋自已有冇backup plan

你係呢到睇post有survival bias,入到IS既人先會留言比較多
我都知唔少人連interview都冇,但都有人被call waiting list

所以唔買debenture 機會有幾大,冇人知。唔好睇到好易入就得
有外國護照機會大啲
好開心連登都有呢類POST
唔洗再睇BABYCONDOM
比左啦拍片講得唔好可以錄好多次,始終小朋友太細,你好難控制佢講唔講野
從學校管理角度,fast pass嘅quota一定賣到盡,唔達標咪賣比下一位,有$收到盡,剩番嘅比有sibling priority/esf kindy瓜分,有剩就比街外人。每年學校有公佈上一年報名人數,加加減減就知有幾多人去爭三手飯。
無錯
差學校都一定有叻人
每年都有

但好學校有既係network
依度有太多真窮撚 咁樣對比下 你好中產了
不過我知師兄你眼界高好多 見識比依度啲傻仔多
所以好humble
XGU 嘅eng lit 係咁多間香港啲大學入面最難
留名學野
CO IB 32分,應該唔算難。
想知 家庭月入幾多先夠負擔
入場費:自己計未來15年(K2年,中小13年)學費(預每年+5%)加15年後大學學費,接受到就去馬。
總之佢地呢d loser 眼中就係唔買埋樓同包佢去到老死唔會餓死嘅
生個仔出嚟都算養兒防老

真係未見過中產/有錢人仔女會覺得人地生仔係養兒防老
連登仔有講到明,就算屋企許可,有IB都唔會讀,只會挑戰DSE
咁名校/國際學校撚真係有自信好多嘅
present 都流暢啲
係shitty 同村校撚比 可以高人一等
但出到黎做野 都係輸俾外國讀完返黎個啲
你係咪月月都清袋?有冇供樓?
草唔草到錢?
你預計每月淨學費支出幾多左右
清。老本燃燒中。
小朋友將會入Malvern k1
有無同校家長

其他人點睇呢間
後生個陣會諗將來生仔唔會逼佢讀書
但係自己做幾十年人得出黎既結論
就係細個讀好書有張沙紙
出到黎社會發展興趣咩都好
到唔掂個刻至少唔會渣都無
被逼腳踏實地個時都未必太徬徨
假如人大左先去補返學識同學歷真係事倍功半

不過呢d野永遠係要到親身衰過先識後悔
而家九龍塘Pre K 只收大B(5月前), 估唔到IS KINDER 都玩大細B
幼稚園小中學唔同階段唔同,唔同學校收費唔同。可以自己上網查。連debenture,今天起步鳩估300萬一個到中學畢業。
有早知正乞衣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞