窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
大嘅麻麻,細嘅take中文,寫讀寫馬馬虎虎
中文係pictograph
英文同西班牙文都係用alphabetic symbol
兩種嘅cognitive processing都唔同
另外中文都有好多值得睇嘅作品
我好鼓勵小朋友咩都睇
就算唔同意本書嘅主旨都好值得睇
了解多啲唔同人嘅諗法先幫到佢critical thinking
算啦,夏蟲不可語冰
由你呢一代,或者下一代開始改進啦,never too late
同意,要教小朋友見到唔同嘅意見唔好一言不合就唔睇,國際學校教嘅就係每人都有自己嘅觀點,而對方都係有自己嘅理據,要試下理解對方嘅觀點同理據。
Why not your cup of tea?
以前D人嫌佢中文少,教得唔夠其他好,收左都唔讀,到考year 1先開始後悔
咁通賬嘛,我以前前供K1到Year13一件一百五十萬學費,現在起步我估要二百五十萬
巴打果然係人上人
睇你個人認為你小朋友咩style. 我RC,細ESF小學都讀過我自己鍾意細嘅。有D好sociable嘅小朋友,可以識晒6,7班D同學,同埋其他year嘅,RC如魚得水。
雖然話RC大好多設施多好多(有泳池),但小學階段你大部份時間都係stay係自己year嘅home room學校大人對學習冇乜影響。
打橫行誇張左少少,但唔同層次係必然
我唔求佢養,佢好好生活便足夠
我寧願要樓
之後認真讀書
真 入得law不如入dental好過
就算差少少PT OT都好過law
至少唔洗爭PCLL 爭TC
個仔有冇take野,仲係咪處?
有興趣上www.ibo.org了解下
外國人唔讀中國文學咪一樣好地地
西方文學咁多經典,更易訓練多角度思維
中國文學太多儒(愚)家思想,可避則免
希望兩件生生性性 🙏🏻
係有料既,讀band 3一樣發到圍,冇料既,你比曬錢佢入啲野雞外國U (e.g 某Sydney U) 一樣係冇用
真係真係
睇巴打談吐應該都係有返357層樓揸手既人
學識有返咁上下
樓主嘅意思係,窮老豆已經俾曬所有野嗰仔,弟時未來靠個仔自己無得靠父母
你好誠實,踢你入老鳳list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞