窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
上堂無用架好慢,培養興趣先有用。我自己初中自己睇晒金庸古龍個d 我覺得幾有幫助 英文就靠打英文rpg game 唔識就查字典中二個陣英文已經好過好多大人
剛剛追晒d post, 知道樓主原來阿仔drop 左中文。 因為自己阿仔都係ESF 小學雞、而我自己都係local school 出嚟,完全唔知點幫佢、所以師兄既post 都好有幫助。
巴打咁都善心回應
依啲典型連登仔真係膠都廢事俾
所以香港地放棄中文好易,因為唔洗識中文都生存到,細路仔無乜動力學
中不成英不就:典型香港人寫照
讀邊間U?
唔洗驚, 如果佢真係考到美國top 10 任何1科, 你肯搞既話會申請到全grant , 唔洗錢讀.
之前睇youtube 見到有2個強國留學生, 有錢去美國讀HS(5-60萬1年), 一定唔係窮, 入左MIT 後竟然有全GRANT(唔係學船), 話學校會因應學生經濟狀況, 我估D大陸留學生一定係報假申請番來. 強國人真係入到去邊, 本質都係改唔到吃屎
等派彩知決定
其實US冇深究,預左佢9up,9成9考唔到top school
我覺得睇工作需要啦,我識啲仔數理勁,中英麻麻,大學讀CS/ engine ,一樣無影響佢哋工作能力。但如果份工好需要語文能力好嘅 eg law, journalist ,語文能力唔好咪唔好去做呢啲工

我識人做consultant lawyer,佢哋都話係香港做呢行對中文要求越嚟越高。
所以千祈唔好聽啲連燈仔鳩up唔洗學中文
可以無視學費已經同有錢人冇分別你可以將本來要比既學費比佢去學其他興趣,咁樣仲屈機
有外國護照有優勢咩
利申:我冇挑剔人地accent

只不過想說明未去到native speaker有埋accent
有native accent係錦上添花

撇除依方面唔講 我覺得佢地嘅英文絕對係approachable(for local school students)

當然英文只係其中一樣野
咁似以前啲香港小姐得主講法
呢樣真、 其他人一直覺得你不如慳返啲、買樓俾佢兩個仲實際。解釋完都係嘥氣。國際學校係咪值得真係冇人知,但繼續跟local school 嗰套精英制,將來小朋友墊屍底個機會肯定仲大。
香港算好架喇
難d
唔係need blind嘅話會睇交唔交得起學費收人
美國top 10每間一年少過10個香港人
肯比錢難度都遠超oxbridge
其實當年佢橫掃曬所有名牌幼稚園嘅面試,覺得本地課程性價比高。當然最後天氣不似預期,學業之路亦行得冇預期咁暢順
通常呢類意見一律統一回應:關你撚事
或者養兒防老
屌個個都望子成龍架啦
我覺得睇個學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞