窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
我都係聽一兩個家長轉述。好聽叫栽培,其實係催谷補課卦
唔駛囉 佢只需要賣爸爸係窮撚就得
過來人
唔係全部精英主義,有local名校係得兩三個人入唔到U
其實3大將來都變大灣區大學
成日傳聞好多陰濕家長數臭完叫人唔好報又自己走去報
識好多esf差到傻

反而local名校差極都唔會去到果個位
如果要講驚唔栽培就揀esf嘅話出到黎可能仲衰(論成績)

不過local名校食自己,esf又係睇人兩邊都無咩栽培可言
樓主係好爸爸
諗起我自己老豆真係好大對比,人工可能同樓主差唔多,但完全冇人生規劃,又好鍾意出去飲酒出去玩,基本上佢比到我嘅就係食同住,細細個就放我喺嗰啲屋邨功課輔導班,比我自生自滅,本身我成績唔差,但自從識咗輔導班嗰啲小朋友之後就學壞曬,成日掛住玩又唔溫書,最後升咗間band 3中學,入面啲人讀書風氣好差,好自然會被影響到唔讀書,升到高form臨近dse先開始識得發憤圖強,最後入咗非八大嘅u,依家就嚟畢業,好迷惘
係香港而家要識講普通話
未必,當年叫劉慧卿參觀完間特殊學校最終都係截龍式殺左subvention
今時今日political correctness才是官員救名草
補課通常係補教唔切果d
最多咪一兩個星期六返去聽兩三個鐘
DSE早早就放假叫學生自己溫書

真正催谷得勁係非名校嘅其他本地學校
聽D高年班家長吹可信度高D
唔可以咁講,人人對下一代負責嘅定義唔同。做人對自己好D能力範圍享受下亦不為過。你覺得上一代做得唔夠,咪由你開始做好D
上網search edexcel igcse past paper,包你興奮
如果移民前唔賣樓,移左民後先賣香港樓,要交好多Capital Gain Tax, 分分鐘两三成樓價
如果本身已經有外國passport,唔會依家走
如果依家走,就係無外國passport

無錢,係外國會生活得好?
好多南亞人係香港,普羅大眾都覺得佢哋係窮,歧視佢哋
雖然有印度人係香港MNC 做到好高,相信佢哋係香港都會受歧視,無辦法,非我族類

我個人覺得,無錢最恐怖

我自己就打算留香港揾錢,下一代會諗辦法幫佢得到外國passport,未至於攬炒
除非公司係英國加拿大有 secondment, 或者後生時係當地工作過,如果唔係會難啲會揾到份更好的工

你香港公司請高層,會唔會請個從未係香港工作過的馬來西亞人嚟?
比其他ischool好啦
亦有窮的国際學店,百家應百客
唔同年代可以差好遠㗎
早幾年嘅老師 而家走咗一半喇
成個環境唔同晒
你嗰50k usd黎架
定你慳到自己乜使費都冇
網上評價公開試成績偏低,一係學生特別蠢,一係學校唔識教
大把讀唔掂,或者死背爛背碌過。
有幾個中同玩呢招year 3/4到消失咗,估計quit咗u
好欣賞樓主
我細個都係咁諗,但原來世界好大,好多可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞