窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
講真個句
去到中四以上其實都唔洗特登搵呢d班
180一粒鐘大把三大仔過嚟教
揀個英文5,個科5*/5**大學讀返嗰個major gpa >3.3就得
至少phy chem bio math都得
係語文可能難d搵

我當年gce都係搵考hkal 3A嘅幫手
science野比較standard
print定marking佢地就識

econ geog英文之類就難
而家仲有180 一粒鐘嘅補習?
Esf 應該貼地啲,老闆個仔間IS field trip 去Madagascar
根據我啲朋友講,英文好讀醫相對易唔少,但唔夠勁混入去讀醫嘅中途quit嘅都不在少數
有,大學生價,係Fb tutor group 都係呢種價。
我grad咗好耐嗰陣150
4年前係大學搵人私補普通話160都有

其實窮人太多
何況時薪180都好過佢地第時grad咗搵嘅數
你唔係經agent
係大學自己補習job board落就有

不過你預每次至少2粒鐘
最好時間就到個學生
佢想一個禮拜1堂就1堂 2堂就2堂
sem尾要考試就未必嚟到咁
不過加返句
ib gce易過dse
但d野多過dse
中六中七就唔好搵year 1補啦
我以為而家已經上漲到250-300 一個鐘
我朋友話佢表妹係英國考GCSE中文,寫啲嘢同香港一線local 小二學生差唔多,拎A *
講漏咗佢係香港讀IS再去英國讀
邊間?
未移民前hkis真心貴
而家走咗 都算捱完吧
其實都係睇客群
我有fd嘅fd專做大陸人生意
幫佢地d南區仔女補英文
自己poly dse 4收800+一粒鐘
d客多數生意佬暴發戶唔識分呢樣個樣照比錢

又有d自己market到好勁
profile話dse好多粒星點點點
又話幫其他名校國際學校補習之類

嘥氣
佢地搵你嘅時候知道佢唔係1999
英文ok
個科ok就得
其他野多餘

$800可以請到BBC補英文啦,我小朋友都係$700ph BBC嚟。
好多讀國際學校既fd都好撚蠢
不過social skill同connection一流
好適合做高層
廣東話可以自己教,最緊要係唔好俾人洗腦
真 兒登憤青乜撚都屌一餐
IB入神科易過DSE 唔知幾多

呢個真
我都係疫情前聽啲仲做補習嘅朋友講自己收緊成四舊水一粒鐘
以為而家大學生平極都250
現在有冇改變唔知。當年有IB之名無IB之實。老師係IB trained但思維同local school一鳩樣。另外,雙語教學即係兩頭唔到岸。
咁成世對住棚爛牙唔係人人頂得順
小朋友有冇拍拖
其實都多家長唔當bilingual school 係國際學校
有分別,CKY 校長mindset 都好local
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞