窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
唔知點解,香港人好抗拒做孟母。我返工時間耐D,總好過小朋友返學放學遊校車河。
我只係覺得唔使咁簡單概括曬其他人都係一事無成既廢青 或者話人地使曬啲錢去吃喝玩樂
你點知其他人背後做咗啲乜野 原因係乜野?唔使咁話人
唔係40頁先爆?
你啱
肯努力兩者終點未必差好遠
但係on average,ESF IB平均拎38.9分
夠入HKU ACCT 有突
我諗on average DSE考生係入Asso/八大?

考慮到呢點,作為父母如果有錢
IB應該可以煩少好多野
同埋15K差距FG個下未必,時間長左,例如30歲,上面兩個case人工差距應該真係有15k
窮撚讀國際學校(2)
https://lih.kg/3010391

爆左post就過去
搬屋開支大,又麻煩啦,唔同戶口改住址又一堆手續
其實真係好多家長得把口講「已經盡力俾最好既野你」
但事實係寧願住細屋,仔女冇自己房同書枱都要留返啲錢去日本玩
自己出入搭的士,仔女就同工人搭地鐵去勁遠返學返興趣班
貪平請冇乜經驗既大學生幫仔女跟功課溫書,自己就un un腳玩手機
樓主好識諗

我老豆當年乜都唔識送我入band 3直資英中,到依家仲話好彩送自己個仔入去讀之後行左唔少冤枉路,到差唔多20中,先行返好少少的路。

雖然冇得怨,但老豆次次講呢樣嘢打飛機,有少少想喊,喊自己點解細個唔識諗唔識選擇。
其實好多時候有錢人都係好低調,大學同學屋企人喺外國開醫院,佢自己讀大學嗰陣都係返part time養自己
有無學費資助申請
我知直資有得申請
牙祥?
樓主唔擔心?如果佢career要留係香港發展好多時都要睇中文文件或者email
仔女出左世我搬左6次屋。我畀唔到最好嘅野佢哋,只能畀到我可以畀到最好嘅野。幼稚園小學field trip比賽能出席盡量出席,咁先算一起成長。
咁由佢角度/認知,已是佢覺得最好的方案。唔好怪佢。
馬死落地行。佢清楚今天選呢條路明天有機會suffer. 成年人要對自己嘅決定負責。
個別學校有緊急方案但唔應該規劃這個為plan b
係、 呢度真係爸爸清泉。喺baby condom 大部份係班港女變左港媽,好極端,唔啱聽就俾人串
女人多同男人多分別
走左就唔返黎啦
為乜?VSA ? 學英文好好,考local兩頭唔到岸
十port
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞