窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
成個香港教育制度只會慢慢大陸化,然後同國際脫軌。依家DSE 出到外國仲有人承認,但廿年後仲有冇外國大學會認?依家大陸嘅大學已經開始唔玩國際排名果套,十年後可能就到香港嘅大學冇國際排名。作為家長,應該要望長遠啲,要諗吓仔女大個左後個大環境會點
你啱
你一定啱
基本上我懷疑佢先係五毛,不停搞分化
因為not Apple to Apple ,你搵名校直私啲學生出嚟,都可以presentable。
我之前去st Stephens Stanley 參觀,啲小朋友中英普咁轉換同人解說都好impressive 。
其實我覺得你誇張咗
Yes
所以有得揀,為咗小朋友早啲走好過
你扑唔到的 老鳳永遠長存
咁咪避開儒家最重嘅文學來讀 有冇諗過讀漢文學都係多角度思考嘅一部分
兩樣都唔易,英基係外國passport 最好由幼稚園就排,依家一條龍唔洗驚無書讀。數年前esf 會暗示英文唔夠好嘅學生可能無得上小學(朋友真人真事)。

直私咪操下學術,練小朋友面對陌生人唔怕答問題,反應要快。
英基無外國passport 先啱

因為我幾討厭中國文化同文學
但至少離開大灣區
可唔可以分享下V 記有咩令你覺得唔揀佢?
當年歲半先上playgroup,但睇返覺得好廢無咩用

PN睇下你係想入名幼定國際學校

想入國際學校,而屋企無語境,搵啲真IS幼稚園比佢上下playgroup 同PN,練下英文。

名幼eg st cat 、學之園、呢啲PN專讀嚟考直私,當然父母背後發功不少。
而家esf有一條龍,無可能唔係幼稚園開始lor, 除非你預左買bond
你講左野架拿?
可以插班,不過條隊超長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞