窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
咁其實只係算天生(畢業後) 英文好好
至少conversational

咁樣嘅話其實讀normal school 再努力進修英文嘅話
Level唔會差遠?
Local school 要睇咩學校,名校英文一樣可以好好,因為唔少父母本身都外國回流,小朋友由細就講fluent English。

但如果讀普通津校,父母又唔係fluent English ,我覺得差好遠。

你可以睇下面段video對比下,雖然拎CIS呢間富豪學校同普通屋村學校比有啲唔fair…

https://youtu.be/eAils3Zc8eA
I school 入到三大 出路一啲都唔差
I school由細到大train到佢英文Presentable + 有自信 +識social (至少讀三大時 見身邊啲IS仔普遍到做到呢三樣)
個人sharp醒 就算佢讀 BBA/ computer science
畢業出路一啲都唔差 佢social ladder 爬得高過樓主一啲都唔難 我諗做父母嘅大部份見到咁都滿足

講真樓主搵50k都唔夠 唔通會望小朋友讀完IS就變人中之龍咩
E巴有小朋友?
CIS一年26萬學費如果英文係comparable to屋村學生嘅話就死得啦
當年維記執行力不足。外藉人仕管理跟本地人管理是兩個層次。
睇落都覺得CIS學生sharp同presentable 好多
維記俾周大福買咗 好多間校長都係local Chinese
廢老冇tg,呢度唔講得?
肉酸到你咁
有無考慮過重刷
巴打你個月入都仲maintain到咁嘅生活態度
係咪投資crypto有道?
我主要係錢問題,最後擺佢落直私。
卑都唔識寫?
我有個朋友叫啲仔女返大陸讀國際學校
國民教育殺到IS只係遲早問題
之前中小學提早暑假IS完全唔使理好似法外之地咁
比卡超同港共冇可能會由得個法外之地存在
遲早搵藉口搞埋佢

大陸好嘅國際學校,成績好過香港啲國際學校
係。中文佔好少%
180k一年唔知好唔好了
ESF現在行PYP,MYP,IBDP全餐(以前冇PYP),但其實新舊制分別唔大(assessment grading 有不同)igcse只係等於以前考中五會考,入唔到大學,但考得好報英國名校有絕對優勢
維記好似留番創校果間係好d, 其他分校賣晒變money making school
佢話考MlT,萬一比佢真係考到要轉行做老鴨
其實睇呢道留言。都明顯分到邊個係人老豆老母,定小朋友。

小朋友就覺得用咁多錢讀書,不如買樓俾我,我咪唔駛捱。。
小弟用native speaker標準睇
覺得佢地以form4黎講 英文冇我想像中咁強

頂多係accent 算neutral…don’t have a stiffly hkers accent….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞