窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
巴打你幾歲啊
樓主點睇Harrow, HKIS, CIS個啲
呢個只係指標。好似Kingston, kcis長期都唔達標。反映現在真外藉人士走得8899
我唔似超超未婚產子。50路啦
美國私校70-80萬1年, 最基本洗費, 洗多少少, 成日出街食, 預1年100萬
學費都講緊60-80K USD 1年
身份象徵
佢有冇報本地大學啊
學到嘢
https://internationalschools.edb.hkedcity.net/private_independent_schools.php?lang=tc
我而家先知 耀中中學 弘立中小學 同Victoria中小學 都唔係國際學校嚟
所以要轉行做老鴨先掂
只報XGU,有3個CO在手。
覺得國際學校就算上論壇都冇乜人分享,再唔係就半真半假
直接去參加下d school tour、簡介會,至少可以睇下學校硬件同老師談吐
正常非圈內人wfc
呢個係20/21學年嚟 今年防疫措施之後仲嚴峻
不過其實收唔夠數有機會要摺分校 睇edb點安排
學校forum最多家長晒命。主力唔係聽佢讚自己學校,係聽佢點樣數隔離學校如何不是。
細個個有冇咩比賽獲獎既野or 好勁既課外活動. 唔係唔洗諗呢D
比佢考到US news top 50 既CS 已經唔錯, 因為美國名牌大學CS 同醫科差唔多咁難入
esf廢果d一樣可以好差

local名校大部份人食自己
無咩裁培靠天賦自己讀
有校舍嘅中小學死唔去,死係D 商場PN 同kindy
所以佢鍾意嗡下咪嗡落去,我無謂主動打沉佢。
未聽過讀耀中嘅唔係話自己讀ischool
而且 呢幾間仲「local」過公立同資助中小學
嗰啲可以隨便收外籍生

不過外籍同本地呢啲一定彈出彈入
外國國籍+hkpr 就任佢計
esf當然多廢柴,否則IB平均分點會得三十幾分?
所謂名校其實真係同老師無關
全部靠學生自己讀
CIS 奶共,有年要響揚州讀,冇身份免問
HKIS 比起前面兩間相對易入,非常國際化,入得都係完全放棄中文疊埋心水留學
麥明詩 vs 連詩雅咁

你會覺得連詩雅口音好似好d流利d
但係麥明詩講野深度可能高幾班
而且要話自己係同性戀,少數族裔,經歷過抑鬱症etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞