窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
但老實講...假設其他因素不變,ischool同local school出來賺錢,係咪有15000咁大分別先?

你地班人好明顯FF緊讀ischool就做start up賺大錢,然後讀local school就做文員月入萬零。都唔係apple to apple
笑左,咪FF
我都識兩個,中國人果個會話其他IS學術唔夠好,淨係睇得起最elite 果幾暗,另一個係西人,都一樣好谷小朋友,其實Harrow 啲父母都係tiger parents
補多句for考慮緊俾唔俾自己仔女讀IS嘅巴絲

真心唔好有
“讀傳統谷下先 唔谷下點知谷唔谷到 讀唔掂咪俾錢讀IS”呢個諗法

因為傳統同國際係完全2個概念嚟 唔係水泡
到時只會2頭唔到岸
我應該係為數不多讀ischool但係會上連登嘅人

我好肯定你個仔大個會好感激有你咁嘅老竇

少少advise就係你個仔如果之後會想返香港做law firm嘅話最好練好啲中文, 好多時候唔係for 做嘢而係同同事吹水/social會用到, 誇張啲講係真係會畀人杯

even我ibank一齊做嘢嘅唔少律師social嘅時候都會係prefer用中文先, 所以千祈唔好信連登仔話識英文就夠
香港地,資優果班其實係輕鬆入神科,大把人日日打機打波都有好成績。
個人體驗: local school學業掛帥,成績差1,2年班已被標籤,家長開始被照肺,唔少人已經係起跑線上被打沉,廢青率一定高。IS小學冇考試, 個別assessment亦只跟家長單獨分享,老師亦會欣賞學生不同長處。即使你是資優或個別學科超班也不會得到特別對待。愛上學有自信變成廢青機會也少了。
我都記得你老母係雞

扣帽子屈人你講乜都得
呢啲嘢教架姐父母都教唔到小朋友上進仲可以瀨咩
生唔生避唔避仲係個人自由(過多幾年唔敢講)
D
入大學前我日日對住佢哋,有咩問題一定察覺到
讀K,小學學費平D,中學貴D,IBDP再貴D,有時間畀我適應
我諗UCL law想入magic circle都有難度, 要預個競爭好激烈, 話哂香港人係佢哋眼中真係無咩edge

不過如果個仔真係有興趣我覺得又唔會話讀得差嘅, 但係要有入返local嘅心理準備
師兄、真心佩服咁有前瞻性。你阿仔補Spanish,即係冇讀中文?
Agree
我都覺得怪,樓主話個女要讀MIT/ 英國G5,學費都好甘,點供哂兩個,除非樓主家底好厚,有樓收租,賣一層供佢兩個讀書
每月 ?
Harrow都有?師兄唔惹小喎
NR係呢10年嘅新事物,我未玩過唔敢指指點點。
但無論幾美好嘅education path,都要入左局先有得玩。我嗰期,你想讀SC,任何一間ESF小學year 6時住址係SC嘅catchment area便可以。我嘅建議係secure a year one place最緊要。
有都市傳說, 有人waiting list跨區去peak school插班。(如果有人接送去中環上校車其實係feasible)
呢D人local school一樣多
校園欺凌問題嚴唔嚴重?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞