窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
咁係你心理質素太差姐
我都考慮緊轉唔轉IS,本身讀緊happy school,同學都係中產,唔算相差太遠。但驚入咗去IS小朋友自卑…
小朋友會唔會自卑好大程度係父母影響佢我由細到大話畀佢哋知我哋係一間最窮嗰個,人哋父母做生意做醫生根本唔需要比較
lm
係囉,IS啲學生只會入三大神科,非三大睇唔上眼。去外國好過。
咁如果外國得啲雞嘅學校offer,當然唔值得一年花幾十萬,不如香港讀完degree再出國讀master
我之前有入過啲IS group , 啲父母見到某校畢業生入city 都會問點解個畢業生入city (咁慘)。
咁學費一年只供十期,放暑假有兩個月回血
英文,law嘅CO都有
如果happy school嘅終點都係dse,到時你會好唔happy
一般國際學校一個家庭多過一個學生會有啲discount,不過唔知英基有冇
打算中學送去外國boarding school , 小學學多啲中文先。
番學唔好遲到,幼稚園,小學多D機會見老師,練好D英文
真係贏在起跑線
DSE 基層學生靠畢生努力無錢補習先可能入到city(呢幾年易入另計)
但喺呢班家長眼中係點解咁慘咁垃圾
believe it or not, IVE都有
少過我
有冇補ntk
上得連登多都知大學讀英文伏
又唔係嘅,識好多人細個好窮,都係靠自己入到名校
你嘅小朋友嘅英文係咪好到native speaker咁?
有,家教會年費(幾舊水)只收一個
睇得出唔同國際學校啲家長取態都唔同。讀HKIS, CIS, Harrow HK 果啲對小朋友要求一啲都唔低,除咗由細開始補習中文、英文writing ,仲會Join N樣活動 eg hockey 、游水、樂器。佢哋係aim 外國名校。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞