窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
你依家比我揀
我會要樓,起碼現成
做藍領分分鐘都好過你個底
係、之前迫住上baby condom 搵料
連登湊仔post 都可以一日爆post,不得了
要留個名
不過現實絕大部份供得起嘅老豆老母有$唔捨畀你讀IS,唔覺唔覺洗晒舊$吃喝玩樂而唔係供層樓畀你。結果你都係冇得揀。
想問下個小朋友有外國護照對讀is有無幫助
應該正面,樓上巴打講過有hidden agenda
點幫助法
你使唔使咁講人地
我欣賞你比努力好既教育自己小朋友 但你需唔需要咁樣話做左其他選擇既人?
不如你自己上去網頁望下 …
唯一問題係太識諗
因為知道屋企為左供佢地讀書財政成日掹掹緊
有可能淨係敢揀啲有錢途、保險既學科
忽略個人專長同興趣
讀得艱難又唔開心
當成績未如理想時壓力又更加大
亦唔敢講同冇能力轉系
(尤其係d留學撚,知道自己每讀多一日都係燒多一日錢,真係識唔少人讀到崩潰)
對長遠發展未必咁好
所以爸爸你都要摸索下佢地深層諗法
睇下有冇能力支持佢地真正既志向
有既就幫佢地計好條數建立啲信心
我唔係話佢我係指大部分父母,唔好對號入座,多謝
就係講緊你話緊絕大部分既人 我係真心覺得你叻既 但你唔需要覺得其他冇俾小朋友讀國際學校嘅人都係on9
我之前都咁諗
但其實本地名校好多人成日去旅行
大學都好多交流機會 只要你唔係無錢到無飯開嗰隻
點都會去得到

我反而覺得係自小嗰種環境影響
珍,有錢佬唔會死錯人,你見班有錢佬無論local 定國際都狂谷小朋友中文普通話就知將來係點
我同佢哋打咗底想讀乜嘢就試一試,真係唔啱轉科都唔係問題,始終係佢讀唔係我讀
工作原因接觸多有錢家長
見親話想報依間都係啲土豪家長
專業人士、知識分子、社會名流冇見過會講哈羅…
我冇咁講過一定要讀國際學校。現實大部分父母由於種種原因都唔會買層樓畀個小朋友,如果你認為我嘅留言對你有冒犯,我正式收回並鄭重向你賠罪
巴打你真係好偉大
好多仆街家長覺得還掂有司機工人帶,報幾遠都得,住新界報港島南區,都痴孖筋,唔諗小朋友幼稚園就晨咁早起身,日日搭長途幾辛苦
唔係我本人啦 只係我睇曬你成個post你就係喺度睇唔起其他大部分人
我認為你唔需要咁
真係超羨慕你仔女
我冇咁嘅含意。
因為間學校太新無track record,有得揀梗係揀HKIS CIS GSIS呢啲
無錯,仲要開響屯門,真係好偏
btw記得以前仲有個職員呃左報校家長兩百萬話可以優先入
你由佢玻璃心啦
唔知點解讀出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞