窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
真係好睇人,唔係難同淺既問題,係思考模式會唔同,所以都係趁早揀定

每一次轉變都要take certain risk, 永遠唔會知道對佢有乜 impact
學多種語言多種技能,依家好多國際學校學生都有補中文。
我有研究過
但啲人討論唔太熱烈
冇乜UPDATE既資料

雖則英文流利係屈機既
但學中文又好 法文西班牙都好
都係學多種語言姐
Local school 轉英制會易適應過IB,因為上到AL都係同細由操開嘅玩法無乜分別。識人讀完初中轉IB,佢話都要啲時間適應,當然top就係top,最後都個個做哂律師醫生
可以有兩層樓嘅認乜鳩窮撚
如果想自己細路入IS,小弟分享一下自己經驗

1) K1面試之前最好識英文
最好比多d英文語境,播下youtube又好,上英文playgroup
唔一定話要好叻,但最少要聽得明老師簡單問題
ESF收生相對non-selective,但有d IS K1 interview都問得好深

2) 多d了解唔同IS 報名日期,收費
好多間IS未必係你想像中咁貴,當然ESF個價錢最親民
間間學校cut off date都唔同,你要好清楚自己小朋友邊年升邊班

3) 有foreign passport (FP)係好大優勢,收其好多expat唔留係香港,IS要保持FP:local = 7:3,變相有FP會有hidden priority
有FP可以進取dd,但好難入既學校都係難入 (eg. GSIS, Harrow)

4)入K1同升小學係遠遠易過插班
所以入唔到心儀幼稚園唔使咁灰,升小學再報過
睇下小朋友有咩不足,幫佢係面試前改善一下

5) IS傾向收out going學生
多d帶小朋友出去見下人,唔怕陌生人係in K1最緊要既野
佢識好多野係唔肯出聲都冇用
純粹仔女自由選擇。但IS讀一科中文要比其他科投入雙倍時間先有好成績,性價比低(其中一個小學個中文老師講嘅,我好認同)
望下條數,睇落移民好似仲化算...
又唔想子女接受洗腦教育
越高年級,求學不止求適應,只及時適應只能成陪跑份子,我認為越早插班越好。
如果你有信心行開6年番香港仍然生存到,應該馬上申請BNO Visa
次次講多啲讀書小朋友嘢就俾人屌返babycondom
難得呢度有唔少志同道合嘅家長
可以理性討論
希望呢個post長開
我見EFS個網仲係寫緊2019 entry?
如果想2023 entry係咪9月左右個網有得download?
聽落有啲可惜,不過都好現實
其實我咁問你都係覺得如果佢地中文水平偏低就好可惜,不過如果條路要咁行都只可以話係一種取捨

我想去站務台請連仔加新台「家事台」,大家支唔支持
做左十幾年家長, 得出一個結論:語文能力好似一個容器, 每人大小不同, 不論你裝邊種語言, 裝幾多種語言, 容量就係咁多; 裝滿就裝滿;除非唔滿。

阿大英文裝多左, 中文就裝唔落;
阿細中文裝番多D, 英文裝少左。
lm
其實有好大分別
我係香港讀左兩年中學
呀媽一放工就困獸鬥咁捉住我溫書
日日都去補習d成績完全跟唔上
中三去英國讀boarding school
完全放養呀媽完全冇理過我
最後a-level 入左Russell group uni 讀law

我覺得最大分別係教學方式
香港教書係死操同死背
跟本唔明佢講咩
唔明就自然冇興趣冇興趣就唔想讀
外國係會lead 你去搵答案
會要你自己諗點解一樣野會係咁
搵到個答案就記左係個腦到唔係死記
有critical thinking skill 自己可以apply 到係唔同情況

我都幾肯定如果我係香港讀中學我一定入唔到大學同一定會係個廢青
我都係諗住自己教咋
都唔係諗住佢哋要有好好嘅成績
識睇少少唔係完全唔識
可能陪佢細個一齊睇吓啲中文書就夠
可能我自己讀中文出身
本身亦都好鍾意廣東話文化
我都好唔想廣東話失傳
自己都買定左一啲關於廣東話嘅書

其實都唔求第時自己仔女中文要好叻
但係希望佢哋唔好忘記中文
或者對廣東話完全冇認知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞