窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
連登仔日日屌:窮撚咪生仔,考IB全部後門狗。

小弟窮撚廢中一名,搵錢肯定少過連登FG,到今天終於捱撚完一件(過2年仲有另一件)中學畢業,考完IB有資格去做後門狗。

突然間想出個post,究竟連登有冇同路人圍下爐?
月入幾多?
搵幾多? 咁咪好大開支,有無其他資產幫補下?
當然少過50K
學費幾錢?唔使買債券?
點入學?
炒股輸多贏少。好景日子打工有多個月bonus only. 冇車冇工人(升中學後)
小朋友讀得開唔開心先
兩公婆加埋有100k? 如果唔係都幾難供兩件讀IB
英基以前只收一次35K levy refundable,依家入學收non refundable levy,(好似25K)
報名讀K1開始
IBDP前完全冇乜壓力
兩公婆夾埋定你自己?
冇分得太清,衣食住行我一份主力。隻乸賺埋儲私己。
自己。學費我自己交
我唔係指讀書方面,好多窮L小朋友讀名校都成日俾人歧視或者自己心理上唔平衡

所以好奇國際學校點
最緊要兩件都生性讀得Ok同讀得開心。
課外活動 游學團個d 點 有冇照join 貴唔貴?
一個月開支幾多?
如果比你素多次會唔會ib?
到你小朋友知道啲同學個老豆每個禮拜俾2萬蚊零用錢,你估佢仲會唔會開心
樓主話已經中學畢業不過似乎係香港讀u

但我諗d同學仔去曬歐美讀
英基係IS中嘅平民學校,當然都有唔少有$人。小朋友冇比人歧視(或者佢真係歧視你窮唔同你玩咪當少個朋友),部份家長會暗中比較。主要係家長點本身會唔會自卑,我本人冇呢啲感覺。人哋請你去遊艇會開生日會又好,請你小朋友上去3千呎屋企玩又好,我冇所謂,小朋友之間唔會有冇問題,但係有啲窮撚家長真係會心理唔平衡。
佢哋唯一壓力主要來自父母(我)因為我哋係窮撚,畀撚曬啲錢你讀書,你唔生生性性冇好大學收,第時一定仆街。
教育已經係對窮人最友善 相對最公平既遊戲 窮人要上流教育係最快既方法 IB 入神科易過DSE 唔知幾多 你比我簡 我就寧願冇童年 但之後四五十年做醫生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞