窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
Band 3 一年都唔知有無十個發圍,其他嘅連大學都入唔到
反觀其他中學,至少都平穩上到大學
要發圍都易好多
咁講 讀本地學校/名校都可以入到XGU既
我會寧願要層樓
大半個連登都係佢條list入面
我點會例外
讀國際學校最撚驚係教得太易
d同學唔撚讀書教書佬又教得簡單
變相考ib之係預得30幾分

反而讀直資有ib個d或者傳統名校跟住最尾2-4年出國
讀起igcse gce ib都易到唔駛用腦
我block 左條屈毛狗
啟思我小朋友之前讀過,師資環境係唔錯。但係啟思係Happy School,讀得叻個啲唔會入。所以個讀書環境應該唔會有啲傳統名私校好。
你成句調轉就係班小粉紅講既野
雖然香港d國際學校唔少好廢 (成績上對比有ib嘅co ed dbs同埋gce paul con)
但比起英國大部分公立應該都跑贏九條街

英國唔駛一年幾十萬學費嘅中學應該冇幾多贏到香港只需10幾萬嘅國際學校
個人preference,有小朋友就唔會想佢接觸中國文化
但係成個環境都唔同嘅
再者諗埋香港產業問題,就會想佢喺外國成長
至少如果佢想做啲香港必然乞食嘅嘢,例如踢波,藝術,都多啲地方俾佢乞先
佢香港讀中學報英國大學可能入ucl
去英國讀d濕鳩公立就隨時入d up唔出嘅大學出嚟做份鳩工
40+HLEngHistChemSLMath(AA)Bio Spanish
好明顯除左學費之外,一個細路仲要好似額外嘅經濟支持,但係佢就洗曬落學費
Balancing the risk lor
我準備結婚未有小朋友,所以諗嘅嘢係十幾廿年後香港咩環境,好難信十幾廿年後香港唔會成為二線城市
其實屋村學校先多比較。講真細個交朋友點會係睇人有冇錢去識,一定係睇性格夾唔夾。除非真係窮到住公屋走去讀國際學校就有機會比人笑,但最後如果性格夾一樣係會做到朋友。

其實國際學校都有平民級同貴族國際學校,如果係哈羅個啲咁當然係好有錢,但係有啲普普通通個啲。其實一年十幾萬學費個啲其實唔係話有錢到離地。好多中產都讀得起。

而含住金鎖匙出世嗰啲有錢仔,佢地反而對窮冇概念。未必有普通學校咁講錢,反正佢大把零用錢屋企比easy money,朋友無錢可能幫手比一齊玩都唔介意。
唔係係香港讀呀嘛
有錢人唔會咁比錢個仔
學費幾多
佢地冇零用$需要。電話有, iMac MacBook有, Switch有,衫褲鞋襪通常父母主動買,同同學出街會比幾百蚊佢,唔通再要比定$去call g?
咩年級都係?
俾。其實已經有晒CO係手
老實講就好睇兩個仔(我當係)嘅造化
不過就咁睇幾行字都睇到佢養兒防老嘅心態

假如個仔第日讀讀下,話唔想讀大學,想做YouTube 直播打機,問老豆攞錢買器材,唔知會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞